PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polysacharidy I škrob MODIFIKACE ŠKROBU RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 4.11.2022 Proč modifikujeme škrob 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 2 •Vysoká viskozita i při nízkých koncentracích •Nízká dispergovatelnost a rozpustnost škrobových zrn •Silná tendence vytvářet tuhý, trojrozměrně provázaný gel (někdy je toto ale výhodné > PUDINK) 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 3 img743.jpg AMYLOPEKTIN • NEVYTVÁŘÍ ŠROUBOVICI neboli HELIX • Vazba 1 ® 6 přes –OH a přes – CH2OH v místě rozvětvení • Vazba 1 ® 4 přes –OH v hlavním i bočních řetězcích • 15 – 25 jednotek ve větvích Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 4 img681.jpg PRUDKÝ POKLES VISKOZITY ROZTOKU (MAZU) ENZYM Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 5 Štěpení na MALTÓZU enzymy a a b AMYLÓZAMI MALTÓZU lze dále rozštěpit enzymem MALTÁZOU na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 6 img744.jpg Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 7 Katalýza pomocí HCl nebo H2SO4 s neutralizací na konci procesu Lze kombinovat s enzymatickým procesem a dostat se na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 8 img684.jpg img683.jpg Nejsou informace o tom, zda proces probíhá náhodně či zda je některé místo v řetězci při hydrolýze preferováno ENZYMATICKÉ VYUŽITÍ GLUKÓZY 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 9 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png 120px-Pyruvate.png 120px-Acetaldehyde-2D-flat_svg.png Ethanol-structure_svg.png Pyruvát konjugovaná báze od kyseliny pyrohroznové Vodka (RUSKY) Gorilka (UKRAJINSKY) Schnaps (NĚMECKY) Prostějovská starorežná (ŽITNÁ) Whisky (ANGLICKY) Bramborový líh > TUZEMSKÝ RUM ENZYMATICKÁ (Xylose isomerase) izomerizace GLUKÓZY na FRUKTÓZU 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 10 490px-D-Fructose_vs__D-Glucose_Structural_Formulae_V_1_svg.png GLUKÓZY (ALDÓZA) FRUKTÓZU (KETÓZA) D-xylose aldose-ketose-isomerase Fruktóza je asi o 1/5 sladší než GLUKÓZA Vyskytuje se hlavně v ovoci Sorbitol NENÍ sacharin! •Sorbitol •Sacharin 372px-Saccharin.svg.png 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 11 Ani jedna z těchto látek NENÍ klasifikována jako RAKOVINOTVORNÁ OBECNÉ ROZDĚLENÍ REAKCÍ POLYMERŮ 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 12 •POLYMERANALOGICKÉ –Nedochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce •DESTRUKČNÍ –Dochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce – U POLYSACHARIDŮ jsou obvyklé oba typy reakcí PŘEHLED modifikace škrobu •Enzymatický •Termický •Chemický –Hydrolýza –Oxidace –Esterifikace (několik variant) –Xantace –Karbamace –Škrobové étery •Síťování •Roubování – 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 13 POUŽITÍ ŠROBU 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 14 img271.jpg MODIFIKACE ŠKROBU 1 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 15 MODIFIKACE ŠKROBU 1.jpg Může být mechanická (velikost zrn) nebo roztoková (oddělení amylosy od amylopektinu) MODIFIKACE ŠKROBU 2 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 16 MODIFIKACE ŠKROBU 2.jpg Obvykle mechanická (velikost zrn) Jedná se tedy většinou o HETEROGENNÍ REAKCE Je snaha provádět procesy v suspenzi a ne v roztoku PROČ ? MODIFIKACE ŠKROBU 3 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 17 MODIFIKACE ŠKROBU 3.jpg PREFEROVÁNO Termická modifikace škrobu 1 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 18 •Nános škrobové suspenze na vyhřívaný válec •Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Voda se ČÁSTEČNĚ tak rychle odsuší, že nestačí dojít ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Suchý škrob je složený z neasociovaných molekul, ale část molekul vody tam zůstane •Snadná rozpustnost i ve studené vodě Termická modifikace škrobu 2 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 19 termická modifikace škrobu 001.jpg Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu Voda se tak rychle odsuší, že NESTAČÍ DOJÍT ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami ŠKROBU Suchý škrob složený z NEASOCIOVANÝCH MOLEKUL a proto může být rychleji znovu dispergován ve vodě ASOCIOVANÉ MOLEKULY ŠKROBU 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 20 výklad RETROGRADACE škrobu 001.jpg Termická modifikace škrobu 3 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 21 img685.jpg Zde probíhá vlastní proces Seškrábnutí suchého filmu NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 22 img687.jpg Oxidace KARBONYLU v otevřené formy glukózy Oxidace – OH v CYKLICKÉ formě glukózy Oxidace v CYKLICKÉ formě glukózy otevřením mezi C2 a C3 C2 C3 C6 Oxidace škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 23 •Nejdůležitější z modifikačních reakcí •CÍLE JSOU: –Stabilita roztoků (odolnost proti RETROGRADACI) –nižší viskozita roztoků •Může probíhat v oblasti nízkých nebo vyšších pH •Nejdůležitější je oxidace chlornanen sodným v oblasti pH cca. 8 – 9 (mírně zásadité prostředí) • Oxidace škrobu - SHRNUTÍ 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 24 •Vyšší míra oxidace > vyšší je i míra štěpení řetězců > nižší viskozita •Vyšší je míra štěpení řetězců > NIŽŠÍ POJIVÁ SCHOPNOST •Vyšší míra oxidace > vyšší disperzní stabilita, tj. nižší sklon k RETROGRADACI •Pro heterogenní reakci jsou vhodné škroby s velkým počtem kapilár > vyšší povrch • 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 25 Používají se hlavně bramborové škroby (kapilarita zrna), s malým sklonem k RETROGRADACI NEPOUŽÍVAJÍ SE: OBILNÉ ŠKROBY, protože mají vyšší sklon k RETROGRADACI NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu - schéma 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 26 img686.jpg TYPICKÁ RECEPTURA • pH = 8 – 9 • Teplota = 35 – 43 °C • reakční doba = 2 – 8 hodin • aktivní chlór (NaClO) = 3 – 45 g/kg škrobu Nastavení pH a jeho udržování během oxidace Oddělení rozpustných látek SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na C 6 z –OH na – COOH pomocí HNO3 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 27 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png C 6 Při takové oxidaci se nemění polymerační stupeň > přeměna polymeranalogická SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na dialdehyd škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 28 img688.jpg V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ JE MAKROMOLEKULA ZACHOVÁNA VÝROBA DEXTRINŮ 1 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 29 img689.jpg img690.jpg 12 – 24 hodin, aby kyseliny & roztoky přísad prostoupily zrno škrobu VÝROBA DEXTRINŮ 2 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 30 img691.jpg Je to vlastně HYDROLÝZA ŠKROBU následovaná POLYMERACÍ (KOMBINACÍ) FRAGMENTŮ 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 31 img113.jpg img114.jpg VÝROBA DEXTRINU 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 32 img115.jpg DE – Dextrose Equivalent = GLUKOZOVÝ EKVIVALENT = % hm. redukujících sacharidů v sušině dextrinu ŠKROB SAMOTNÝ NENÍ REDUKUJÍCÍ SACHARID STRUKTURA DEXTRINŮ 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 33 320px-Dextrin_skeletal_svg.png Proces DEXTRINACE nastává i při pečení např. chleba a je to ona hnědá kůrka VLASTNOSTI DEXTRINŮ & DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Barva od bílé přes žlutou po hnědou •Většinou zcela rozpustné ve vodě •DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Maltodextrin •is a shortchain starch sugar used as a food additive. It is produced also by enzymatic hydrolysis from gelled starch and is usually found as a creamy-white hygroscopic spraydried powder. Maltodextrin is easily digestible, being absorbed as rapidly as glucose, and might either be moderately sweet or have hardly any flavor at •all. •Cyclodextrin •The cyclical dextrins are known as cyclodextrins. They are formed by enzymatic degradation of starch by certain •bacteria, for example, Bacillus macerans. Cyclodextrins have toroidal structures formed by 6-8 glucose residues. 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 34 Energetické gely a tyčinky POUŽITÍ DEXTRINŮ 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 35 •Yellow dextrins •water-soluble glues in remoistable envelope adhesives and paper tubes, •in the mining industry as additives in froth flotation, in the foundry industry as green strength additives in •sand casting, as printing thickener for batik resist dyeing, and as binders in gouache paint. •White dextrins •a crispness enhancer for food processing, in food batters, coatings, and glazes, (E number 1400) •a textile finishing and coating agent to increase weight and stiffness of textile fabrics •a thickening and binding agent in pharmaceuticals and paper coatings. •As pyrotechnic binder and fuel, they are added to fireworks and sparklers, allowing them to solidify as pellets or "stars." •Due to the rebranching, dextrins are less digestible; indigestible dextrin are developed as soluble fiber supplements for food products. Maltodextrin v tuzemsku 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 36 •Jako složku energetických gelů pro sportovce to vyvinul •ing. Josef KODET, CSc. •Testovali to na hokejistech Kladna CYKLODEXTRINY 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 37 820px-Cyclodextrin_svg.png V molekule CYKLODEXTRINU může být absorbován ethanol (alkohol) a tak vzniká „alkohol v prášku“, který ve vodě uvolní alkohol DEXTRINY - SHRNUTÍ 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 38 •PATRNĚ nejrozšířenější produkt modifikace škrobu •Hluboká chemická přeměna škrobu •Široká škála typů a použití •Dobře propracované kontinuální i diskontinuální technologie •Proces je používaný již minimálně od 19. století 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 39 Stärkeacetat WIKI ENG 15112018.png ACETÁT ŠKROBU Hydroxypropylstärke WIKI ENG 15112018.png HYDROXY PROPYL ŠKROB 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 40 Kationische_Stärke WIKI ENG 15112018.png KATIONICKÝ ŠKROB 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 41 KARBOXYMETHYL ŠKROB Carboxymethylstärke WIKI ENG 15112018.png 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 42 oktenyl anhydrid kyseliny jantarové octenal succinic acid anhydride for the STARCH CROSSLINKING.png OKTENYL pak dává modifikovanému škrobu HYDROFOBICITU, tj. afinitu k tukům 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 43 ŠKROB substituovaný oktenyl anhydridem kyseliny jantarové OCTENYL SUCCINIC ANHYDRIDE STARCH 001.jpg Síťování škrobu pak jde přes kationt Me+2, která interaguje se dvěma –COO- skupinami dvou makromolekul škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 44 komplexa kationtu Ca+2 alginátem 05082017.jpg Síťování škrobu pak jde přes kationt Me+2, která interaguje se dvěma –COO- skupinami dvou makromolekul škrobu Acetylace škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 45 img693.jpg img694.jpg Vedlejší reakce snižující výtěžek Monofosfát škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 46 img695.jpg • Výsledkem je ANIONICKÝ ŠKROB s NÍZKÝM STUPNĚM SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), což stačí na dobrou rozpustnost zastudena • Souběžně může probíhat SESÍŤOVÁNÍ ŠKROBU, kde je ale vysoký STUPEŇ SUBSTITUCE (0,1 – 0,2 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě Zde je použit fosforečnan MONOSODNÝ! 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 47 Xantát škrobu img696.jpg Alkylétery škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 48 Karbamát škrobu img698.jpg img700.jpg Hydroxymetyléter škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 49 Karboxymetyléter škrobu img699.jpg img701.jpg img702.jpg Kyanoéter škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 50 Karboxymetyléter škrobu – reakce v ethanolu img703.jpg img704.jpg Kationtové škroby 1 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 51 img705.jpg + Kationtové škroby 2 - VÝROBA PAPÍRU 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 52 škroby katio a anio v papírovině001.jpg Z CELULÓZY! škroby katio a anio v papírovině002.jpg Přídavek KATIONICKÉHO ŠKROBU zlepšuje retenci tzv. NULITNÍCH VLÁKEN, která pocházejí jak ze sběrového papíru, tak z odpadu při výrobě ANIONTOVÝ ŠKROB potřebuje k účinku kationt Al+3, obvykle z KAl(SO4)4 (kamenec hlinitodraselný) Sesíťované škroby 1 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 53 img706.jpg Sesíťované škroby 2 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 54 síťování škrobu trifosfátem sodným 001.jpg • Sesíťované škroby mají VYSOKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě) > zasypávací prášky • Souběžně může probíhat ANIONIZACE ŠKROBU, kde je ale NÍZKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), Zde je použit fosforečnan TRISODNÝ! Roubované & blokové kopolymery škrobů 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 55 img710.jpg img709.jpg img708.jpg Použití modifikovaných škrobů •Výroba a úpravy papíru •Potraviny •Textilní průmysl •Lepidla •Farmacie •Flokulanty při čištění vod •…………….. 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 56 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 57 škrobová a dextrinová lepidla 001.jpg Lepidla ze škrobů 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 58 škrob + NaOH.jpg 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 59 lepidlo ze škrobu.jpg Obvykle se PRŮMYSLOVĚ používá směs bramborového a kukuřičného škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 60 Výrobu dextrinů asi dám do laborek Výrobu ŠKROBOVÉHO LEPIDLA asi také dám do laborek Příklad technologie výrobku ze škrobu ŠKROB NA PRÁDLO 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 61 Nativní škrob se musí vařit a proto jsou používány MODIFIKOVANÉ ŠKROBY img116.jpg BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU Na2SO4 – zvyšuje rozpustnost PEO (polyethylenový oxidovaný) vosk – proti shlukování při rozpouštění, regulace lepivosti při žehlení Může se přidat i PARAFÍNOVÝ VOSK > regulace lepivosti při žehlení Modřidlo, pro potlačení žlutého odstínu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 62 img117.jpg img118.jpg img119.jpg HEREROGENNÍ REAKCE > PROČ??? Běžná sušina škrobu 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 63 BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU BORAX se proto přidává do lepidla při výrobě VLNITÉ LEPENKY TERMOPLASTICKÉ ŠKROBY •ZPRACOVÁNÍ TECHNOLOGIEMI PRO SYNTETICKÉ TERMOPLASTY, ale velmi náročné (zatím) •Nutno ale použít změkčovadla – voda & glycerol •Přidávají se i vazebné látky s více –COOH skupinami •Výrobky jsou BIODEGRADOVATELNÉ •Ve spojení s PŘÍRODNÍMI VLÁKNY (např. len) > BIODEGRADOVATELNÉ KOMPOZITY • • 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 64 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 65 Ewa Rudnik: Compostable Polymer Materials, ISBN: 978-0-08-045371-2 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB010.jpg 4.11.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob MODIFIKACE ŠKROBU PŘF MU 6_7 2021 66 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB002.jpg TERMOPLASTICKÝ ŠKROB009.jpg NEJBĚŽNĚJŠÍ jsou VODA & GLYCEROL