PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polysacharidy I Výroba škrobu RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 25.10.2022 Výroba a použití škrobů (data z roku 1991 & 2011) •Světová výroba(1991): 22 milionů tun •Světová výroba(2011): 70 milionů tun •Kukuřičný škrob: 15 milionů tun •Nejvýznamnější plodiny pro výrobu škrobů: kukuřice, brambory, rýže, maniok •Největší výrobci škrobů: USA (kukuřice), státy bývalého SSSR, Nizozemsko, Německo, Polsko (brambory) •Použití pro výživu: cca. 70 % •Modifikované škroby: cca. 5 milionů tun • 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 2 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 3 img741.jpg Cassava = MANIOK česky Wheat = PŠENICE česky 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 4 img739.jpg Cukrovinky, sladkosti 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 5 img740.jpg Výroba škrobů v ČR & SR 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 6 •Brambory: ČR & SR •Kukuřice: SR •Pšenice: ČR •Rýže: ani ČR & SR – Výroba škrobu z brambor 1 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 7 •Brambory obsahují 14 – 21 % hmot. škrobu, což není mnoho •Z 1 ha lze získat průměrně 4 t škrobu •Spotřeba vody je vysoká, 3,5 – 8 m3/t brambor, ale moderní postupy jsou nižší •Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. •Ostatní složky jsou: img663.jpg 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 8 img661.jpg Brambory se transportují plavením vodou, proto recyklace vody přes usazovák hlíny a písku Drť se nazývá TŘENKA PLODOVÁ VODA KOAGULACE bílkovin ZDRTKY Malozrnný škrob Další mletí > PŘESTRUHOVÁNÍ OD ŠKROBU K ETHANOLU •ŠKROB –ENZYMY z obilného sladu • jednoduché cukry – ENZYMY z kvasinek »ETHANOL 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 9 OD ŠKROBU K POLYETHYLENU 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 10 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 11 BIO PE přes etanol 001.jpg Většina dílů stavebnice LEGO je ale z ABS terpolymeru Výroba škrobu z brambor 2 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 12 •Bramborová škrobárna se obvykle kombinuje s lihovarem •LIHOVARNICKÉ SUROVINY (v tomto případě): –Jemná frakce škrobu získaná tzv. RAFINACÍ ŠKROBU –Buněčná šťáva získaná při odstřeďování škrobu –Bramborové zdrtky - po očistění a nastrouhání brambor se vypírá škrob pomocí vody. Po oddělení škrobových zrn od ostatní hmoty zůstávají jako krmné zbytky bramborové zdrtky Výroba škrobu z pšenice 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 13 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 14 img664.jpg Nic zde nepřijde nazmar! Malá zrna B škrobu se separují a zpracovávají v oddělených větvích I a J Výroba škrobu z kukuřice 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 15 •Kukuřičné zrno pro výrobu škrobu má toto složení: • img666.jpg Byly vyšlechtěny odrůdy obsahují buď převážně AMYLÓZU nebo převážně AMYLOPEKTIN Špičkové odrůdy mají v zrnu až 90 % hmot. škrobu Spotřebu vody na 1 t zrna NEVÍM Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 16 img665.jpg Podobné jako výroba z pšenice, až namáčení Nic zde nepřijde nazmar! Výrobky ze škrobu pro potravinářství •Cukrovinky, džemy a marmelády, nápoje, pečivo atd. •Mléčné výrobky, masné výrobky, polévky, omáčky, salátové dresinky atd. •Zmrzliny, kojenecká výživa, cukrovinky • • 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 17 Výrobky ze škrobu pro průmysl •PAPÍRENSKÝ PRŮMYSL •KLÍŽENÍ VNITŘNÍ VE HMOTĚ, POVRCHOVÉ KLÍŽENÍ, NATÍRÁNÍ PAPÍRU •TEXTILNÍ PRŮMYSL •ŠLICHTOVÁNÍ, TISK, KONEČNÉ ÚPRAVY •LEPENÍ •LEPENKA, VLNITÝ PAPÍR, VÍCEVRSTVÉ PYTLE, LAMINOVÁNÍ, • • • 25.10.2022 PŘÍRODNÍ POLYMERY Výroba škrobu PŘF MU 6_2_ 2021 18