Ošetřovatelská péče v resuscitační a intenzivní medicíně I - cvičení

Srovnání výhod/nevýhod enterální a parenterální výživy

V klinické praxi se každodenně se setkáváme s enterální i parenterální výživou, někdy kombinací obou zmíněných typů. Typy přípravků, charakter, přesné složení, způsob dávkování atd. jsou podrobně zpracovány v různých publikacích, které se věnují výživě nemocných.

VýživaVýhodyNevýhody
Enterální
  • fyziologická cesta přívodu živin
  • umožňuje přísun živin enterocytům
  • je prevencí vzniku atrofie střevní  sliznice a poškození  bariérové funkce tenkého střeba
  • zlepšuje peokrvení spalnchnické oblasti
  • stimuluje a udržuje střevní motilitu
  • je vhodnou prevencí vzniku peptického vředu
  • redukuje osídlení trávicí trubice patodenními kmeny (zejména při použití vlákniny)
  • udržuje hepatoportální osu, stimuluje tvorbu GIT hormonů
  • zachována výživa střeva
  • nižší náklady
  • minimální riziko komplikací 
Parenterální
  • definovaný přísun jednotlivých živin
  • rychlá úprava případného metabolického rozvratu
  • lze i při úplném chybění tenkého střeva
  • nefyziologický přístup
  • komplikace (při zavádění katétru, metabolické, septické, jaterní insuficience)
  • vyšší náklady