Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452
Tags of the following user:
Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452
- Označování potravin údaji o alergenech.
Spotřebitelský průzkum v zemích EU.
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, people - Pokus o stanovení prahového množství alergenů v potravinách
V současnosti existuje povinnost výrobců a prodejců potravin, vč. stravovacích služeb, označovat výskyt hlavních alergenů na potravinářských produktech. Negativním důsledkem může být omezení výběru potravin pro alergiky. Studie se zabývá také otázkou, jaké množství alergenu v potravinách může být pro většinovou populaci skutečně rizikové.
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, people - GMO - negativní marketingová značka
Cisgenní a transgenní plodiny podléhají pod značku GMO s tím rozdílem, že cisgenní plodiny vznikají křížením druhově příbuzných rostlin, zatímco transgenní vznikají křížením organismů druhově nepříbuzných. Nicméně podle marketingového průzkumu v Belgii, Francii, Španělsku, Holandsku a Velké Británii by byli spotřebitelé ochotni připlatit si za cisgenní plodinu, pokud by se tak vyhnuli označení potraviny jako GMO.
1 user, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, people - Rychlé občerstvení je zdravější než před léty
V druhé části záznamu reportáže Českého rozhlasu o stravování české populace konfrontuje svoje názory Iva Málková, odborná poradkyně projektu Vím co jím s vedoucím oddělení jakosti a bezpečnosti potravin společnosti McDonald's Vítem Grecem.
1 user, first 13/5/2015, Aleš Peřina, bookmarks, people - Food quality assurance
e-kniha z kolekce Food-net-Base věnovaná problematice HACCP
1 user, first 24/11/2014, Aleš Peřina, bookmarks, people - HACCP v nemocniční péči
Zpráva o speciálním vydání prestižního časopisu, které je zaměřeno na rozbor využití metod založených na HACCP do výživy osob v nemocnicích.
1 user, first 21/11/2014, Aleš Peřina, bookmarks, people - Černobyl a štítná žláza
Potvrzení závislosti mezi hypthyreózou a Černobylem.
2 users, first 7/3/2014, Aleš Peřina, bookmarks, people - Vliv Černobylské havárie na štítnou žlázu 1 user, first 7/3/2014, Aleš Peřina, bookmarks, people
- Procentuální změny v incidenci vybraných alimentárních nákaz
Za období posledních 10-ti let se počet alimentárních nákaz snížil průměrně o 25 %, avšak např. výskyt salmonel se snížil jen o 10 %. počet infekcí vyvolaných bakteriemi rodu Vibria a Listeria se zvýšil. Přičíny: změny v produkci a obchodování (drobné farmy, nižší počet kontrol). Viz graf.
1 user, first 5/6/2012, Aleš Peřina, bookmarks, people - Bacilonosičství při přípravě pokrmů
Vylučování enterovirů pracovníky kuchyně (skrývané průjmové onemocnění) zavinilo přenos infekce.
1 user, first 5/6/2012, Aleš Peřina, bookmarks, people