Hot tags:
Hot Bookmarks
Stanovisko EFSA k chlorečnanům.
Evorpský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil vědecké stanovisko k chlorečnanům v potravinách. Chlorečnany (ClO^3-) vznikají jako vedlejší produkt chlorování pitné vody, která se používá také při výrobě potravin a přípravě pokrmů. Dávka pro chronickou toxicitu může být překročena u dětí u nichž dochází - v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti - k větší expozici. V úvahu je však nutno vzít také mikrobiologická nebezpečí, pokud by byla používána nechlórovaná voda.
1 user, first 1/7/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePříjmy, výdaje a životní podmínky domácností | ČSÚ
Obsahuje množství použitelných dat o chování lidí, přepočteno na výdaje domácností za potraviny, alkoholické nápoje, tabák, zdravotnické služby aj.
1 user, first 26/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePotravinářská nspekce (SZPI) varuje před doplňky stravy s nepovolenými složkami
Souhrnná zpráva o obchodu s doplňky stravy, který se velmi často prolíná s prodejem léčivých přípravků.
1 user, first 26/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePotravinová alergie a nesnášenlivost (EUFIC)
Webový portál European Food Information Council, který se obsáhle věnuje i problematice potravinových alergenů. Informace pro veřejnost i odborníky, české i anglické texty.
1 user, first 26/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleVisualisation of algorithms
Nice animations and pictures. Really cool. No math.
1 user, first 19/6/2015, Miroslav Mamrák, bookmarks, peopleBreast milk storage: Do's and don'ts - Mayo Clinic
Doporučení pro skladování odstříkaného mateřského mléka
1 user, first 16/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleHillova kritéria kauzality v praxi
Ukázka, jak využít Hillova kritéria kauzality v diskusi libovolné studie
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleOznačování potravin údaji o alergenech.
Spotřebitelský průzkum v zemích EU.
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePokus o stanovení prahového množství alergenů v potravinách
V současnosti existuje povinnost výrobců a prodejců potravin, vč. stravovacích služeb, označovat výskyt hlavních alergenů na potravinářských produktech. Negativním důsledkem může být omezení výběru potravin pro alergiky. Studie se zabývá také otázkou, jaké množství alergenu v potravinách může být pro většinovou populaci skutečně rizikové.
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, people