angličtinaPřihlášení do IS MU

(Ne)viditelná města: 6. brněnská konference urbánních studií

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    V knize Neviditelná města Italo Calvino popisuje imaginární místa. Není zřejmé, zda se jedná o mnoho popisů jednoho města viděného pokaždé jinak, nebo o desítky různých měst. Jisté ale je, že v popisech, které Calvino nabízí, se prolíná představa s realitou a zkušenost se snem.

    Šestý ročník brněnské mezioborové konference urbánních studií si také pohrává s metaforou ne/viditelnosti. Jednak naznačuje, že na jedno město je možné dívat se mnoha způsoby, soustředit se na jeho různé stránky. Aktérem, který se dívá, přitom může být každodenní i příležitostný uživatel města, nebo expert, který město zkoumá či plánuje (abychom použily rozlišení pohledů seshora a zezdola Michela de Certeau). Perspektivy aktérů se přitom různí, ba dokonce mohou být v konfliktu. Metaforu ne/viditelnosti ale využíváme také proto, že některé stránky měst, způsoby jeho obývání, či některé jeho reprezentace jsou viditelné méně než jiné. Tato nestejná viditelnost různých stránek města je zřejmá jak v politickém diskurzu či v expertním poli urbánních studií, tak v převažujících a zdánlivě dominantních způsobech užívání města.

    Zveme všechny, kdo se výzkumně a/nebo teoreticky zabývají městem a jeho poznáváním, k účasti na konferenci na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Rády bychom zde vytvořily prostor pro debatování jak dobře viditelných, tak „neviditelných“ stránek měst. Chceme účastníky a účastnice mimo jiné motivovat k vlastní reflexi toho, jaký obraz měst ve své práci vytvářejí. Konference je již deset let prostorem pro mezioborovou debatu, sdílení poznatků, názorů a zkušeností z výzkumu města. Opět bychom byly rády, pokud by se na konferenci sešly všechny generace badatelů a badatelek z oborů sociologie, geografie, architektury a urbanismu, historie, etnologie, filozofie, antropologie, genderových studií, a dalších.

    Podrobnější informace: http://ups.fss.muni.cz/news/neviditelna-mesta.
    Případné dotazy směřujte na urbanni.konference@gmail.com.

Celková cena: 1 200 Kč vč. DPH