angličtinaPřihlášení do IS MU

Vědecký základ sportovního tréninku

Tato nabídka není nyní v prodeji.

Termín:
14. – 16. 9. 2018 a 22. – 23. 9. 2018
Místo:

MU FSpS, Univerzitní kampus Bohunice, Kamenice 5, 625 00 Brno, budova A11 (červený vchod), učebna 236

Doklad:

Osvědčení s výpisem absolvovaných předmětů s neomezenou platností

Cena:

3 650 Kč

Pro vystavení Osvědčení o absolvování je nutné uvést i datum a místo narození, prosím doplňte tuto informaci do poznámky.

  • Anatomie

    V rámci výuky předmětu jsou studenti postupně seznamováni s: celkovou stavbou orgánových soustav; funkcí jednotlivých částí; možnými riziky jejich poškození při sportu i v běžném životě. Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen porozumět další výuce navazujících předmětů. Současně získává informace, nezbytné pro výkon jeho budoucí profese.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující
    přednášející MUDr. Naděžda Vomelová MUDr. Naděžda Vomelová
    (přednášející)

    Osnova
    Oběhová soustava
    Cévní soustava
    Dýchací soustava
    Trávicí soustava I
    Trávicí soustava II - játra, žlučník, slinivka břišní
    Močová soustava
    Pohlavní soustava mužská
    Pohlavní soustava ženská
    Soustava žláz s vnitřní sekrecí
    Lymfatický systém
    Centrální nervová soustava
    Periferní nervová soustava
    Smyslové orgány
  • Dopingová problematika

    Cílem předmětu je seznámit studenty s dopingovou problematikou.
    Po absolvování tohoto předmětu budou schopni vyjmenovat seznam zakázaných látek a metod; popsat dopad těchto látek na zdraví sportovce; popsat postihy spojené s užíváním zakázaných látek; popsat průběh dopingové kontroly; vyřízení terapeutické výjimky.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    Úvod do problematiky
    Organizace boje proti dopingu
    základní ustanovení a další dokumenty
    definice dopingu
    antidopingová pravidla
    terapeutická výjimka
    kritéria pro zařazení zakázaných látek a metod
    zakázané látky a metody
    průběh dopingové kontroly
    hlášení místa pobytu
    postihy dopingu
  • Fyziologie

    Výuka tohoto předmětu má poskytnout možnost studentům získat znalosti, o funkci orgánů a systémů člověka jak v klidových podmínkách tak při fyzické zátěži, které jsou potřebné pro studium tělesné výchovy a sportu.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    Teoretická část: Úvod do obecné fyziologie, fyziologie buňky Fyziologie tělních těkutin, krev a imunita Fyziologie srdce a krevního oběhu Fyziologie dýchání Fyziologie trávení Fyziologie vylučování Fyziologie svalů Fyziologie reprodukce, těhotenství a porodu Obecná neurofyziologie + fyziologie CNS Endokrinní žlázy Senzorické systémy, fyziologie kůže, termoregulace Pohybová soustava, Metabolismus Transportní systém, reakce a adaptace na zátěž Endokrinní systém, reakce a adaptace na zátěž Fyziologické odlišnosti a zdravotní rizika při sportu žen, dětí a starších Vlivy zevního prostředí na výkonnost
  • Hygiena sportu a výživa

    Cílem předmětu je presentovat základní témata z oblasti výživy člověka, sportovní výživy a hygieny sportu. Studenti kurzu dokáží aplikovat výživé a regenerační postupy ve vaazbě na pohybovou aktivitu.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    1. Základní pojmy ve výživě. Role makroživin a mikroživin. 2. Energetická bilance. 3. Vitaminy a minerální látky, pitný režim 4. Doplňky stravy ve sportu. 5. Výživa v regeneraci, výživa během zatížení. 6. Výživa v různých sportovních odvětvích. 7. Výživa sportujících dětí. 8. Únava a zotavení po sportovní aktivitě. 9. Biologické veličiny pro řízení zatížení 10. Prostředky regenerace ve sportu (pedagogické, psychologické, biologické, fyzikální)
  • Pedagogika

    Hlavní cíle kurzu jsou: osvojení odborné terminologie pedagogiky a pedagogiky sportu; porozumění humanistické koncepci soudobé pedagogiky sportu; analýza sportovní edukace. Na konci kurzu bude student schopen vysvětlit soudobé trendy pojetí sportovní edukace.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    1. Vymezení a rysy sportovní edukace. 2. Prvky sportovně-edukačního procesu (cíle, účastníci, podmínky, prostředky). 3. Stručný přehled vzniku a vývoje pedagogiky sportu. 4. Pedagogické problémy soutěžního sportu. 5. Sportovní trenér jako profese a semiprofese. 6. Vzdělávání sportovních trenérů. 7. Pedagogické kompetence sportovních trenérů. 8. Výzkumné nálezy a rysy úspěšných trenérů. 9. Aplikace pedagogických principů ve sportovní edukaci.
  • Právo a sport

    Vzhledem k tomu, že předmět je vyučován při studiu trenérských licencí v maximálním rozsahu 2 – 6 hodin je cílem předmětu vytvoření komplexního právního vědomí trenérů o právním řádu ČR včetně souvisejících nejdůležitějších norem evropského práva a vybudování právního vědomí trenérů o postavení sportu a jeho autonomní povahy v prostředí právního řádu ČR a EU. Dále pak získání základní orientace v prostředí sportu na spolkové a obchodní úrovni a pochopení postavení fyzických a právnických osob v řídících strukturách asociací a to národních i nadnárodních včetně osvojení vědomí právní ochrany sportovních subjektů a odpovědnosti ve sportu.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující
    přednášející Mgr. Jiří Kubíček Mgr. Jiří Kubíček
    (přednášející)

    Osnova
    1.Základní normy soukromého práva a veřejného práva, obchodní rejstřík, insolvenční rejstřík, živnostenský rejstřík, rejstřík plátců DPH 2.Vztah státu a sportu, autonomie sportu - státní správa a financování sportu v ČR na úrovni republikové, krajské a obcí 3.Právní vztahy sportovních subjektů (Právní řád ČR, Daňová povinnost sportovních subjektů, Interní sportovní normy a pravidla ve sportu) 4.Subjekty ve sportu, právnické osoby a fyzické osoby 5.Smluvní vztahy sportovních subjektů, vzory, forma a obsah 6.Odpovědnost ve sportu, vývoj a současné pojetí 7.Rozhodování sporů ve sportu (Soudní a mimosoudní ochrana sportovních subjektů včetně CAS)
  • První pomoc

    Předmět seznamuje studenty se základy teorie a praxe první pomoci v souladu s moderním vývojem tohoto oboru. Cíle: - pojmenovat rizika spojená s poskytováním první pomoci - pojmenovat život zachraňující úkony - rozlišit bezvědomí s pravidelným dýcháním a stavem, kdy je nezbytné zahájení kardiopulmonální resuscitace - provádět resuscitaci dospělého, dítěte a stavu po tonutí - změnit scénář resuscitace, je-li na místě automatický externí defibrilátor - provést zástavu život ohrožujícího krvácení - ošetřit typická poranění pohybového aparátu - orientovat se ve vybraných neúrazových stavu a adekvátně na situaci reagovat - řešit vdechnutí cizího předmětu - diskutovat o možnostech prevence vzniku úrazového či neúrazového stavu ve škole, na bazénu, či běžném životě
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    1. bezpečnost zachránce, volání záchranné služby 2. bezvědomí, resuscitace 3. zástava krvácení 4. úrazové stavy 5. neúrazové stavy
  • Psychologie

    Cílem předmětu je studenty naučit využívat poznatky z psychologie sportu v profesní praxi. Na konci kurzu student bude schopen: pracovat s temperamentem, pozná předstartovní stavy, pozná psychologické selhání, používat zásady duševní hygieny sportovců, pracovat s fázemi motorického učení u sportovce, používat získané znalosti při práci se sportovcem, používat regulační prostředky.
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    Úvod do psychologie sportu, dělení, historie, využití
    Osobnost sportovce, temperament
    Psychologická typologie sportů
    Předstartovní stavy, psychologické selhání
    Regulační prostředky
    Motorické učení, fáze a práce se sportovcem
    Duševní hygiena sportovce
    Psychodiagnostika ve sportovní praxi
  • Sportovní trénink

    Cílem předmětu je seznámit studenty s teoretickými východisky tréninkového procesu. Ve výuce předmětu Teorie sportovního tréninku se syntetizují teoretické poznatky z předmětů anatomie, fyziologie, biomechanika, antropomotorika, pedagogika, psychologie sportu a předmětů praktických. Poznatky jsou rozvíjeny a aplikovány v problematice adaptace jedince na obecné a specifické požadavky různých sportovních výkonů. Po ukončení předmět bude student schopen: Definovat, používat základní pojmy TST Definovat cíle, úkoly, efekty a výsledky sportovního tréninku Vysvětlit proces adaptace na tréninkové podněty Vytvořit návrh základní struktury tréninkového procesu v krátkodobém časovém horizontu Analyzovat efekty sportovního tréninku
    • Fakulta sportovních studií
    Vyučující

    Osnova
    1. Sportovní výchova 2. Cíl, úkoly, výsledek ST 3. Efekty sportovního tréninku 4. Složky sportovního tréninku 5. Řízení sportovního tréninku 6. Didaktické formy sportovního tréninku 7. Zatížení, zatěžování, adaptace ve sportovním tréninku

Celková cena: 3 650 Kč vč. DPH