angličtinaPřihlášení do IS MU

Ekonomická a aplikovaná geografie – podzim 2019 (BPR_EKGE)

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    Znalosti, které poskytuje absolvování předmětu ekonomické geografie, vytváří základ pro prostorové vnímání sociálně ekonomických aktivit. Student bude postupně seznámen: se základními metodami a technikami, které používá ekonomická geografie, s hospodářsko-geografickou a politicko-geografickou klasifikací států světa, s geografií obyvatelstva a sídel, s geografií průmyslu, zemědělství, dopravy, spojů, komunikačních sítí, služeb, obchodu a rekreace.
    • Rozvrh: podzim 2019
      Út 16:00–17:50 P101
      Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
      BPR_EKGE/01 každé sudé pondělí 12:00–13:50 P403, M. Chaloupková, J. Kunc, P. Tonev, D. Tóthová
      BPR_EKGE/02 každé sudé pondělí 14:00–15:50 P403, J. Kunc, P. Tonev
      BPR_EKGE/03 každé sudé pondělí 16:00–17:50 P403, J. Kunc, P. Tonev
      BPR_EKGE/04 každou sudou středu 14:00–15:50 P303, J. Kunc, P. Tonev
      BPR_EKGE/05 každou sudou středu 16:00–17:50 P303, J. Kunc, P. Tonev
      BPR_EKGE/06 každé sudé pondělí 18:00–19:50 P403, J. Kunc, P. Tonev
    • Katedra regionální ekonomie – Ekonomicko-správní fakulta
    Vyučující

    Osnova
    1. Teorie a metodologie ekonomické geografie. Předmět, úkoly a vývoj ekonomické geografie. Historický vývoj geografie. Poznávací funkce geografie. Vnitřní a oborové členění ekonomické geografie. Geografické informace, techniky a metody jejich zpracování.
    2. - 4. Geografie obyvatelstva. Informační základna a metody výzkumu. Vývoj, rozmístění, dynamika a struktura obyvatelstva.
    5. Geografie sídel. Základní charakteristiky osídlení. Venkovská sídla. Vznik a vývoj měst. Funkce měst. Urbanizační procesy, sídelní systémy. Město a zázemí.
    6. Geografie obchodu a služeb. Význam a postavení terciární sféry. Lokalizace a hierarchie obslužných a maloobchodních aktivit. Obslužné regiony. Teritoriální a komoditní struktura světového obchodu.
    7. Regiony, geografická regionalizace. Regionální geografie. Regiony, teorie a struktura regionu. Regionalizace, metody vymezování regionů.
    8. Geografie zemědělství. Příspěvek zemědělství k světové výživě. Světová produkce, spotřeba a export potravin (rostlinná a živočišná výroba, rybolov). Vliv přírodních a sociálně ekonomických faktorů na zemědělství. Základní charakteristiky současného světového zemědělství.
    9. Geografie průmyslu. Význam a postavení průmyslu ve světovém hospodářství. Lokalizační teorie a lokalizační faktory v průmyslu.
    10. - 11. Geografické metody hodnocení průmyslu. Surovinová základna průmyslové výroby. Odvětvová struktura průmyslu. Vývoj a současné tendence světové průmyslové výroby.
    12. Geografie dopravy. Vývoj dopravy. Vliv geografických faktorů na dopravu. Klasifikace a druhy dopravy. Současné trendy ve světové dopravě. Spoje a telekomunikace.
    13. Geografie cestovního ruchu a rekreace. Prostorová organizace cestovního ruchu. Ekonomický význam cestovního ruchu. Mezinárodní cestovní ruch. Současné problémy a tendence cestovního ruchu v ČR.
    Omezení zápisu do předmětu
    Jiné omezení: max. 30 cizích studentů; studenti geografických oborů Přírodovědecké fakulty si mohou předmět zapsat pouze před absolvováním obdobných předmětů na mateřské fakultě
    Informace učitele
    http://www.econ.muni.cz/katedry/KRES/ekonomicka_geografie/eg.html
    „Jakékoli opisování, zaznamenávání nebo vynášení testů, používání nedovolených pomůcek jakož i komunikačních prostředků nebo jiné narušování objektivity zkoušky (zápočtu) bude považováno za nesplnění podmínek k ukončení předmětu a za hrubé porušení studijních předpisů. Následkem toho uzavře vyučující zkoušku (zápočet) hodnocením v ISu známkou "F" a děkan zahájí disciplinární řízení, jehož výsledkem může být až ukončení studia.“

Celková cena: 0 Kč vč. DPH