angličtinaPřihlášení do IS MU

PROVUC (V) - Škola jako prostor reprodukce sociálních nerovností (JS2024)

Tato nabídka není nyní v prodeji.

    Charakteristika kurzu:
    Škola jako moderní instituce má v rámci své existence uvnitř sociálního systému mnoho funkcí, které je možné a nutné nazírat kriticky. Jednou z těchto skrytých funkcí je fakt, že uvnitř školského prostředí mimo jiné dochází k reprodukci sociálních nerovností. Cílem předmětu je zvyšovat citlivost provázejících učitelů a učitelek k tomuto faktu tak, aby byli schopni a schopné jej reflektovat jak ve své vlastní praxi, tak ve své funkci provázejícího učitele. Budou schopni analyticky uvažovat nad realizovanou výukou svou i začínajících provázených vyučujících, a to jak z hlediska jejích obsahů (přesnosti, otevřenosti atd.), tak z hlediska možných dopadů do budoucna (posilování či oslabování reprodukce nerovnosti). Kurz je určen především provázejícím učitelům v předmětech Občanská výchova či Základy společenských věd, a dalších příbuzných sociálně-vědních a humanitních oborů.

    Požadované předpoklady uchazeče:
    Kvalifikovaní učitelé, kteří chtějí vykonávat specializovanou činnost provázejícího učitele na fakultní škole PdF MU a získali praxi spočívající ve výkonu přímé pedagogické činnosti v délce 5 let.

    Garant kurzu: Mgr. Barbora Vacková, Ph.D.

    Lektor kurzu: Mgr. Barbora Vacková, Ph.D.

    Délka kurzu: jednodenní prezenční kurz (celkem 4 vyučovací hodiny)

    Termín konání kurzu: 25. 4. 2024 od 13.00 do 16.30 hod.

    Obsahový plán kurzu:
    Součástí bude teoretické zarámování problematiky reprodukce sociálních nerovností ve školském prostředí, následovat bude pracovní část, při které budeme společně analyzovat vybrané učebnice a výukové texty (vyučující si mohou přinést materiály, se kterými jsou zvyklí*é pracovat) a v závěru budeme hodnotit jejich obsahy a možnosti jejich využití. V závěru budeme reflektovat výsledky analýzy a diskutovat zkušenost vyučujících s problematikou nerovnosti na školách a práce s ní.

    Průběh kurzu a způsob jeho ukončení: Obsah kurzu bude v závěru zhodnocen prostřednictvím diskuse. Absolvent kurzu obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

    Cena kurzu: Kurz je zdarma.

    Počet uchazečů: max. 10

    Termín podání přihlášky: do 11. 4. 2024

Celková cena: 0 Kč vč. DPH