np4058 Výživové poradenství

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Michaela Beníčková (pomocník)
Mgr. Dominik Puda (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK ( bozp_po_stud ) && BOZP_OK ( bozp_po_stud_fsps )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je se seznámit s obecnými metodami práce s klientem v rámci poradenství v oblasti výživy a životního stylu. Předat ucelený přehled o aktuálních i používaných nutričních trendech v oblasti výživy používané v rámci změny životního stylu. Absolvent předmětu bude schopen vytvořit plán změny životního stylu pro klienta z běžné populace, sportovce, či z minoritních skupin. Dále bude schopen pomocí terapeutických přístupů u klienta intervenovat. Absolvent bude také dále schopen vyhodnotit, zda intervence byla úspěšná. V rámci předmětu stráví student na náslechu ve vybrané poradně pro výživu 4 vyučovací hodiny.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
1. znát základní techniky práce s klientem v oblasti výživy a životního stylu u běžné populace, sportující populace, minoritních skupin
2. používat základní nástroje pro hodnocení práce s klientem
3. identifikovat problém ve stávajícím životním či výživovém stylu u klienta z řad běžné populace, sportující populace, ale i minoritních skupin
4. navrhnout na základě podrobné anamnézy vhodný plán změny výživy či životního stylu u klienta (vysvětlit a aplikovat navržené opatření, vyhodnotit kriticky trendová témata v oblasti změn životního stylu a odůvodnit jejich adekvátnost či neadekvátnost)
Osnova
  • 01. před.: Základy práce s klientem v rámci změny životního stylu a výživy
  • 01. sem.: Praktický nácvik schopností a dovedností
  • 02. před.: Základní potřebné vybavení pro práci se skupinami, pomůcky, specifika pro jednotlivé skupiny
  • 02. sem.: Orientace v praktické oblasti pro vybavenost poradny
  • 03. před.: Postupy a principy při analýze stávajícího stavu u klienta
  • 03. sem.: Praktický nácvik analýzy stávajícího stavu u klienta
  • 04. před.: Specifické dietní programy a plány ve výživě běžné populace
  • 04: sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 05. před.: Specifické dietní programy ve výživě sportovců
  • 05. sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 06. před.: Extrémní dietní postupy ve sportu a jiných odvětvích
  • 06. sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 07. před.: Dietní postupy zaměřené na změnu hmotnosti
  • 07. sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 08. před.: Výživové poradenství ve specifické skupině – senioři a děti
  • 08. sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 09. před.: Výživové poradenství u minoritních skupin
  • 09. sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 10. před.: Výživové poradenství u minoritních skupin sportovců
  • 10: sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 11. před.: Poruchy příjmu potravy – diagnostika, pomoc
  • 11. sem.: Praktická ukázka a zpracování kazuistiky
  • 12. před.: Kritické čtení virtuálního poradenství
  • 12. sem.: Praktická ukázka a kazuistika
Literatura
    doporučená literatura
  • Doing nutrition differently :critical approaches to diet and dietary intervention. Edited by Allison Hayes-Conroy - Jessica Hayes-Conroy. 1 online r. ISBN 9781409434801. info
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 4th ed. Praha: Galén, 2011, xxxii, 723. ISBN 9788072628216. info
  • BERDANIER, Lynne a Carolyn D. BERDANIER. Case studies in physiology and nutrition. Boca Raton: Taylor & Francis, 2010, [12], 156. ISBN 9781420088779. info
  • BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2009, 596 p. ISBN 9780199234875. URL info
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Australia: Wadsworth/Cengage Learning, 2009, xvii, 600. ISBN 9780495116578. info
  • EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. 2nd ed. Champaign: Human Kinetics, 2007, viii,312 s. ISBN 9780736064712. info
  • Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases : report of a joint WHO/FAO expert consultation. 1st ed. Geneva: World Health Organization, 2003, x, 149. ISBN 924120916X. info
  • CHEUNG, Lilian W. Y., Steven L. GORTMAKER a Hank DART. Eat well & keep moving : an interdisciplinary curriculum for teaching upper elementary school nutrition and physical activity. Champaign: Human Kinetics, 2001, xxi, 481. ISBN 0736030964. info
  • Dietary reference intakesa report of the Subcommittees on Interpretation and Uses of Dietary Reference Intakes and the Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Washington, D.C.: National Academy Press, 2000, xvii, 285. ISBN 9780309071833. info
  • MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Champaign: Human Kinetics, 2000, xxii, 514. ISBN 0873229398. info
  • Diet, nutrition & chronic disease : lessons from contrasting worlds. Edited by Prakash S. Shetty - Klim McPherson. Chichester: Wiley, 1997, xvi, 301. ISBN 0471971332. info
Výukové metody
přednášky a semináře.
Metody hodnocení
Pro úspěšné ukončení je vyžadována účast na výuce s max. 2 omluvenými absencemi. V rámci semináře student absolvuje 2 písemné testy s 10 otázkami, celkový počet bodů 40. Pro úspěšné absolvování je nutné mít alespoň 30 bodů z každého testu. V rámci semestru bude mít student 3 domácí úkoly ve formě správně vypracované kazuistiky dle návodu a zadání tématu. V rámci semestru proběhne návštěva a náslech ve výživové poradně. Předmět bude ukončen ústní zkouškou a obhajobou vypracované kazuistiky.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.