FSpS:bk1122 Výživa ve sportu - Informace o předmětu
bk1122 Výživa ve sportu
Fakulta sportovních studiíjaro 2017
- Rozsah
- 7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Předpoklady
- (! bk202 Výživa ve sportu ) && ! NOW( bk202 Výživa ve sportu ) && (! bk313 Výživa ve sportu ) && ! NOW( bk313 Výživa ve sportu )
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je vysvětlit základní pojmy se vztahem ke sportovní výživě; studenti kurzu získají informace o aktuálních doporučeních ve sportovní výživě a dokáží je aplikovat a integrovat do sportovního tréninku a soutěže.
- Osnova
- Limitující faktory sportovní výživy
- Obecná specifika výživy před, během a po zatížení
- Specifika výživy ve vytrvalostních disciplínách
- Specifika výživy v silových disciplínách
- Specifika výživy v kolektivních sportech
- Aplikace doplňků stravy ve sportu
- Rizikové aspekty sportovní výživy
- Výživa sportujících dětí a seniorů
- Literatura
- povinná literatura
- BERNACIKOVÁ, Martina, Jan CACEK, Lenka DOVRTĚLOVÁ, Iva HRNČIŘÍKOVÁ, Kateřina KAPOUNKOVÁ, Jitka KOPŘIVOVÁ, Michal KUMSTÁT, Jan NOVOTNÝ, Petr POSPÍŠIL, Jana ŘEZANINOVÁ, Michal ŠAFÁŘ a Tomáš ULBRICH. Regenerace a výživa ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013, 252 s. ISBN 978-80-210-6253-5. info
- neurčeno
- GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Australia: Wadsworth/Cengage Learning, 2009, xvii, 600. ISBN 9780495116578. info
- MCARDLE, William D., Frank I. KATCH a Victor L. KATCH. Exercise physiology : energy, nutrition, and human performance. 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xxi, 1068. ISBN 9780781749909. info
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2006, x, 341. ISBN 0736059415. info
- CLARK, Nancy. Nancy Clark's sports nutrition guidebook. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics, 2003, viii, 406. ISBN 073604602X. info
- EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2000, viii, 287. ISBN 0736001433. info
- BENARDOT, Dan. Nutrition for serious athletes :[an advanced guide to foods, fluids, and supplemants for training and performace]. Champaign: Human Kinetics, 2000, xiv, 337 s. ISBN 0-88011-833-4. info
- MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Champaign: Human Kinetics, 2000, xxii, 514. ISBN 0873229398. info
- Foods, nutrition and sports performance. Edited by Clyde Williams - John T. Devlin. 1st ed. London: E & FN SPON, 1992, x, 194 s. ISBN 0-419-17890-2. info
- Výukové metody
- teoretické přednášky; praktické semináře – studenti prezentují kasuistiky k vybraným sportovním disciplínám; kasuistiky – zpracovaný jídelníček pro konkrétní tréninkový/soutěžní den, včetně zařazení doplňků stravy a odůvodnění zvolené skladby potravin; student připravuje kasuistiku na každý seminář; úkoly ke samostudiu
- Metody hodnocení
- Průběžný písemný test v posledním semináři výuky; dále se hodnotí příprava a prezentace kasuistik v seminářích a plnění průběžných úkolů k samostudiu; zkouška ústní - ke zkoušce student odevzdává vypracované kasuistiky; na seminářích 100 % docházka
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2017/bk1122