BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2024
Extent and Intensity
0/2/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Mon 16. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 23. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 30. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 7. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 14. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 21. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 4. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 11. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 18. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 25. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 2. 12. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 9. 12. 13:00–15:50 učebna 27
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
At the end of the course, students will be able to apply educational theories, including strategies to promote health.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    recommended literature
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2023
Extent and Intensity
0/2/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Mon 18. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 25. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 2. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 9. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 16. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 23. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 30. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 6. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 13. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 20. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 27. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 4. 12. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 11. 12. 13:00–15:50 učebna 27
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
At the end of the course, students will be able to apply educational theories, including strategies to promote health.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    recommended literature
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2022
Extent and Intensity
0/2/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Mon 12. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 19. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 26. 9. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 3. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 10. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 17. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 24. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 31. 10. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 7. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 14. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 21. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 28. 11. 13:00–15:50 učebna 27, Mon 5. 12. 13:00–15:50 učebna 27
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
At the end of the course, students will be able to apply educational theories, including strategies to promote health.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    recommended literature
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2021
Extent and Intensity
0/2/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 14. 9. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 21. 9. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 5. 10. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 12. 10. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 19. 10. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 26. 10. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 2. 11. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 9. 11. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 16. 11. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 23. 11. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 30. 11. 12:00–14:50 učebna 27, Tue 7. 12. 12:00–14:50 učebna 27
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
Na konci předmětu budou studenti schopni aplikovat výchovné a vzdělávací teorie, včetně strategií na podporu zdraví.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    recommended literature
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2020
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (lecturer)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 12:00–14:50 učebna 27
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2019
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (lecturer)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 24
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in dietetian s work - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
autumn 2018
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (lecturer)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 27
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in dietetian s work - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 30.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2017
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 6
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Learning outcomes
Na konci předmětu budou studenti schopni aplikovat výchovné a vzdělávací teorie, včetně strategií na podporu zdraví.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2016
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Andrea Špačková
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 41
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2015
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Michaela Danková
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 24
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition. At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2014
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Lucie Martykánová (seminar tutor)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 41
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education of work nutritive therapist - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2013
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Lucie Martykánová (seminar tutor)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Tue 13:00–14:40 učebna 5
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
    required literature
  • www.rvp.cz
    not specified
  • Materiály MŠMT ČR
  • MACHOVÁ, Jitka and Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví : zdraví a prevence, životní styl - problémy a rizika, dospívání a zdravotní problémy. Vydání 1. Praha: Grada, 2009, 291 stran. ISBN 9788024727158. info
  • SMOLÍKOVÁ, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze: Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005, 27 s. ISBN 8087000013. info
  • PASCH, Marvin, Trevor G. GARDNER, Georgea M. LANGER, Alane STARK and Christella MOODY. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Translated by Milan Koldinský. Vydání druhé. Praha: Portál, 2005, 416 stran. ISBN 8073670542. info
  • KRCH, František David and Eva MARÁDOVÁ. Výchova ke zdraví : poruchy příjmu potravy : příručka pro učitele. Praha: VÚP, 2003, 32 s. info
  • SYSLOVÁ, Zora and Eliška VENCÁLKOVÁ. Realizace kurikula podpory zdraví v mateřských školách v rámci Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání (The realization of the Health Supporting Curriculum in the kindergartens in the frame of the National Curriculum.). In Rozvoj školství JMK a vzdělávání učitelů. Brno: Pedagogické centrum, 2002, 2 pp. ISBN 80-238-8790-4. info
  • PASCH, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině :jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998, 416 s. ISBN 80-7178-127-4. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2012
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Lucie Martykánová (seminar tutor)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Wed 17:00–18:40 A21/111
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
  • Materiály MŠMT ČR
  • Vzdělávací program Národní škola : vzdělávací program pro 1.-9. ročník základního vzdělávání. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1997, 162 s. ISBN 8004266835. info
  • Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. ISBN 8071684333. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. info
  • Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. ISBN 8071686344. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. info
  • Rodinná výchova : učební osnovy pro 6. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 14 s. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2011
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Lucie Martykánová (seminar tutor)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Timetable
Wed 17:00–18:40 A21/107
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
  • Materiály MŠMT ČR
  • Vzdělávací program Národní škola : vzdělávací program pro 1.-9. ročník základního vzdělávání. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1997, 162 s. ISBN 8004266835. info
  • Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. ISBN 8071684333. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. info
  • Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. ISBN 8071686344. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. info
  • Rodinná výchova : učební osnovy pro 6. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 14 s. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2010
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Lucie Martykánová (seminar tutor)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Timetable
Wed 17:00–18:40 A21/107
Prerequisites (in Czech)
BVVP0422c Nutrition in health promotion and public health II - exercises && BVED0311c Education in work nutritive therapists - exercise
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
  • Materiály MŠMT ČR
  • Vzdělávací program Národní škola : vzdělávací program pro 1.-9. ročník základního vzdělávání. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1997, 162 s. ISBN 8004266835. info
  • Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. ISBN 8071684333. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. info
  • Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. ISBN 8071686344. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. info
  • Rodinná výchova : učební osnovy pro 6. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 14 s. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2009
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Lucie Martykánová (seminar tutor)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Timetable
Wed 17:00–18:40 N02113a
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.At the end of the course students should be able to apply educational and learning theories including health promotion strategies.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
  • Materiály MŠMT ČR
  • Vzdělávací program Národní škola : vzdělávací program pro 1.-9. ročník základního vzdělávání. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1997, 162 s. ISBN 8004266835. info
  • Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. ISBN 8071684333. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. info
  • Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. ISBN 8071686344. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. info
  • Rodinná výchova : učební osnovy pro 6. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 14 s. info
Teaching methods
class exercises
Assessment methods
create educational materials,credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2008, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.

BVOD051c Subject - specific didactics

Faculty of Medicine
Autumn 2008
Extent and Intensity
0/2. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Special didactics represents a completion of the pedagogical and psychological education and prepares the students for successful command of pedagogical practice. Didactics is a continuation of the general pedagogical subjects; however, it is concerned with specific problems of instruction in courses devoted to the theme of Human Nutrition.
Syllabus
  • The class practices contain the following main topics: Preparation of the teacher for instruction in courses with nutrition-related content on various degrees and types of schools. Didactic analysis of the curriculum. Application of teaching methods including the training of activation methods. Practical methodical suggestions for classes with nutrition-related curricula.
Literature
  • Materiály MŠMT ČR
  • Vzdělávací program Národní škola : vzdělávací program pro 1.-9. ročník základního vzdělávání. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1997, 162 s. ISBN 8004266835. info
  • Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. ISBN 8071684333. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Praktické činnosti : učební osnovy pro 1. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 16 s. info
  • Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. ISBN 8071686344. info
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (Praha). Prvouka : učební osnovy pro 1. až 3. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 22 s. info
  • Rodinná výchova : učební osnovy pro 6. až 9. ročník : vzdělávací program Základní škola. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 14 s. info
Assessment methods
class exercises, credit
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2020, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.
  • Enrolment Statistics (recent)