MNEV081c Ekonomika výživy - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2024
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Bc. Michal Koščík, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D. (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
prof. Ing. František Buňka, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 23. 2. 7:00–11:50 A21/107, Pá 1. 3. 7:00–11:50 A21/107, Pá 15. 3. 7:00–11:50 A21/107, Pá 22. 3. 7:00–11:50 A21/107, Pá 12. 4. 7:00–11:50 A21/107, Pá 26. 4. 7:00–11:50 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se se všemi aspekty vlivu ekonomiky a na výživu.
Výstupy z učení
Po absolvování tohoto předmětu bude schopen student porozumět a vysvětlit ekonomické aspekty výživy člověka. Studenti si osvojí metodiku nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů, včetně ovládání výpočetních prostředků sloužících k tomuto účelu. Ze stavu spotřeby potravin posluchači vyvodí závěry o úrovni výživy obyvatelstva ČR, o jejich kladech a záporech a o opatřeních vedoucích k nápravě negativ.
Osnova
  • Stav úrovně výživy obyvatel ČR ve vztahu ke spotřebě potravin. Plánování výživy kolektivů i jednotlivců. Problematika režijních nákladů ve společném stravování. Metodika nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů. Vznik nutričních a hmotnostních ztrát při skladování a technologickém zpracování potravin. Determinanty výživové politiky na úrovni jednotlivce i státu a podrobí hlubší analýze spotřebu produkci na území České republiky. Posluchači jsou dále seznamováni se základními znalostmi z oblasti režijních nákladů ve společném stravování a jejich minimalizace.
Literatura
    doporučená literatura
  • BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I a II. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-429-X, ISBN 80-7318-451-6.
    neurčeno
  • Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501116. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/MNEV081c