MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821p Hygiena výživy - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
Osnova
  • Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).
  • Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.
  • Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.
  • Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.
  • Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.
  • Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
  • Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
Literatura
    povinná literatura
  • e-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993
    doporučená literatura
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti. ISBN 80-02-01824-9. 2006. URL info
  • VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací. 96 s. ISBN 8072710044. 2000. info
  • VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství. ISBN 80-903401-7-2. 2006. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/MNHV0922p/index.qwarp
Zkouška z předmětu je ústní a zahrnuje 2 otázky: 1 otázku z obsahové náplně předmětu MNHV0721p+c (Hygiena výživy I.) a 1 otázku z obsahové náplně předmětu MNHV0922p+c (Hygiena výživy II.). Zkouška se hodnotí jednou známkou, avšak pro úspěšné zakončení předmětu je třeba, aby student vyhověl rozsahem svých znalostí u každé z otázek. Otázky se losují z osudí.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2014/MNHV0922p