MNOL101p Výživa při onemocnění ledvin a močových cest - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2020
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleksandra Nikolić (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Olga Mengerová (přednášející)
MUDr. Marta Nedbálková, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav ochrany a podpory zdraví - Teoretická pracoviště - Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav ochrany a podpory zdraví - Teoretická pracoviště - Lékařská fakulta
Předpoklady
MNDB0922p Diabetologie II - př. && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnutí stávajících poznatků v problematice metabolismu a výživy v nefrologii a seznámení se s efektivními nutričními léčebnými postupy.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit základními principy anatomického a funkčního uspořádání ledvin a močových cest.Student bude schopen stanovit individuální nutriční potřebu u pacientů s onemocněním ledvin a močových cest a některé specializované postupy nutriční péče.
Osnova
  • 1.Základní fyziologické a metabolické funkce ledvin 2.Poruchy metabolismu u onemocnění ledvin a močových cest 3.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence u akutního selhávání ledvin, chronických chorob ledvin, infekčních a imunologický zánětů ledvin, zánětů močových cest, kamenů ledvinových i močových 4.Nutriční postupy a opatření při jednotlivých renálních onemocněních, onemocněních močový cest a při dně 5.Nutriční postupy ve stadiu 1 – 3 chronického onemocnění ledvin 6.Nutriční postupy ve stadiu 4 – 5 chronického onemocnění ledvin 7.Výživová opatření po transplantaci ledvin
Literatura
    doporučená literatura
  • TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2010. 353 s. ISBN 9788020422088. info
    neurčeno
  • ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015. xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • HRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Dieta u chronických onemocnění ledvin. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 148 s. ISBN 9788087250075. info
  • HRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Výživa při pravidelném dialyzačním léčení. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2009. 118 s. ISBN 9788087250068. info
  • TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Choroby ledvin a močových cest : dieta a rady lékaře. 2. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2005. 173 S. ISBN 8085936518. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.