MNKV0933p Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel III - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2016
Rozsah
1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 17:00–18:30 A21/111, Út 9:00–10:40 C15/308
Předpoklady
MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat a řešit nutriční problém komunity.
Osnova
  • Výživa během životního cyklu Podpora kojení, programy Výživa těhotných a kojících žen, programy intervencí Výživa dětí, programy intervencí Výživa seniorů, programy intervencí Výživa a fyzická aktivita Kulturní a sociální aspekty výživy Hodnocení potřeb populace pro komunitní intervence Metody hodnocení výživové spotřeby Databáze složení potravin Výživa v ohrožujících situacích Programy potravinové pomoci Role mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomoci Design komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátory Monitoring a evaluace komunitní výživové intervence Management komunitní intervence Získávání zdrojů pro komunitní intervence Prevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu Problematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupin Definice potravinové a výživové politiky. Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech. Potravinový koš. Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Zabezpečení potravinami. Ekonomické nástroje výživové politiky. Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky. Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice. ociální aspekty výživové politiky. Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace. Výživová politika WHO a zemí EU. Implementace výživové politiky. Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky. Codex alimentarius. EU a právní normy v oblasti výživy a potravin.
Literatura
  • Krause's food & the nutrition care process. Online. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. [citováno 2024-04-24] info
  • JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 99 s. ISBN 9788024721507. [citováno 2024-04-24] info
  • MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. Online. 1. vyd. Brno: Paido, 2007. 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. [citováno 2024-04-24] info
  • NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. Online. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005. xxii, 454. ISBN 0323026028. [citováno 2024-04-24] info
  • Zdraví 21 : výklad základních pojmů, úvod do evropské zdravotní stragegie : zdraví pro všechny v 21. století. Online. Edited by Jan Holčík. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2004. 160 s. ISBN 8085047330. [citováno 2024-04-24] info
  • Zdraví 21. Online. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2003. 124 s. ISBN 8085047993. [citováno 2024-04-24] info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA. Dietary guidelines in the Czech Republic. Online. 1. vyd. Brno: MU LF, 1998. 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. [citováno 2024-04-24] info
  • Manuál prevence v lékařské praxi.. Online. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 140 s. ISBN 8070711086. [citováno 2024-04-24] info
  • OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Online. Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992. 85 s. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
přednášky, skupinový projekt , diskuse
Metody hodnocení
předmět je ukončen písemnou zkouškou (cca 30 otázek ) otázky vycházejí se cvičení a přednášek a doporučené literatury + závěrečný skupinový projekt
Informace učitele
80% účast na přednáškách a cvičeních, absence budou tolerovány v případě návštěvy lékaře - je třeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2014, podzim 2015, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.