MNKO0921p Komunikace a edukace ve výživě I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2019
Rozsah
1/0/0. 15. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 7:30–10:00 A21/107
Předpoklady
MPKD071 Komunikační dovednosti && MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět studenty seznamuje s problematikou komunikace ve výživě tak, aby si osvojili základní dovednosti správného šíření informací o výživě pro jednotlivce či populační skupinu. Důraz je kladen na specifika komunikace a edukace jednotlivých skupin - dětí, dospělých, seniorů, cizinců a zvláštních skupin nemocných. Součástí předmětu je teoretický základ publikační činnosti nejen pro odbornou, ale i pro laickou veřejnost a nácvik předávání informací o výživě v různých médiích.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student/ka: -navrhne vhodnou edukaci dle cílové skupiny -vytvoří vlastní edukační materiál -zvolí vhodné formy komunikace v nutriční poradně -připraví adekvátní prezentaci z výživové problematiky -zvolené téma vhodně představí laické i odborné veřejnosti
Osnova
  • 1.Základy komunikace a edukace ve výživě, předpoklady úspěšné komunikace a edukace. 2.Výživové vzdělávání ve školním prostředí (kurikulární dokumenty, edukační materiály, legislativa). 3.Metody a možnosti výchovy ke správné výživě v předškolním vzdělávání, v prostředí základní školy, v gymnaziálním a středním odborném vzdělávání a ve speciálním vzdělávání. 4.Edukace v prostředí vysoké školy. Prezentace výživového tématu pro studenty, praktická aplikace a reflexe. 5.Pregraduální i postgraduální vzdělávání pedagogů, spolupráce se školou. 6.Projekty podpory zdraví a příprava metodiky z oblasti správné výživy pro školní prostředí. 7.Komunikace v poradně I. (specifika komunikace s dětmi, dospívajícími, dospělými, těhotnými a kojícími, seniory). 8.Komunikace v poradně II. (problematika sdělování informací při konkrétním omezení výživových zvyklostí z důvodu léčebné výživy). 9.Komunikace v médiích (televize, rozhlas, internet, sociální sítě). 10.Prezentace výživové problematiky pro laickou i odbornou veřejnost.
Literatura
  • HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. xiv, 396. ISBN 9780781774345. 2009. info
  • LINHARTOVÁ, Věra. Praktická komunikace v medicíně. Praha: Grada. 152 s. ISBN 978-80-247-1784. 2007. info
  • HAVLÍNOVÁ, Miluše. Program podpory zdraví ve škole : rukověť projektu Zdravá škola. 2., rozš. vyd. Praha: Portál. 311 s. ISBN 8073670593. 2006. info
  • MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví pro učitele. Vyd. 1. V Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. 250 s. ISBN 8070447680. 2006. info
  • MAREŠ, Jiří a Jaro KŘIVOHLAVÝ. Komunikace ve škole. Vydání první. Brno: Masarykova univerzita. 210 stran. ISBN 8021010703. 1995. info
  • HAVLÍNOVÁ, Miluše. Zdravá mateřská škola. 1. vyd. Praha: Portál. 141 s. ISBN 80-7178-048-0. 1995. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
kolokvium, závěrečný projekt Kolokvium po absolvování přednášek. Je nutná účast na 90% vyučovacích hodin, aktivní účast na výuce i diskusi.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.