Bi8056 Základy rybářství

Přírodovědecká fakulta
podzim 2024
Rozsah
2/0/0. 2 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
Vyučující
doc. RNDr. Zdeněk Adámek, CSc. (přednášející)
Mgr. Jindřiška Bojková, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Jindřiška Bojková, Ph.D.
Ústav botaniky a zoologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Jindřiška Bojková, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav botaniky a zoologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Budou podány biologické základy produkce ryb v rybnících a speciálních rybochovných objektech. Hlavní pozornost bude orientována na druhy ryb v rybniční akvakultuře a intenzivních chovech a základní technologické postupy chovu se zřetelem na víceúčelové využití rybníků a jejich vodohospodářskou funkci.
Osnova
  • I. CHARAKTERISTIKA AKVAKULTURY U NÁS A VE SVĚTĚ. II. RYBNÍKÁŘSTVÍ 1. Definice rybníkářství, historický přehled. 2. Technická konstrukce rybníků, typy rybníků. 3. Rybniční ekosystém 4. Hlavní chované druhy a složení obsádek rybníků. 5. Přirozená potrava a přikrmování ryb 6. Technologie přirozené a umělé reprodukce hospodářsky významných druhů ryb 7. Inkubace jiker a odchov raných stádií 8. Technologie rybniční akvakultury, hospodářský cyklus 9. Mimoprodukční význam a víceúčelové využití rybníků III. PSTRUHAŘSTVÍ A INTENZIVNÍ CHOVY 1. Druhy ryb v intenzivních chovech 2. Pstruhařské objekty a jednotky intenzivních chovů 3. Umělý výtěr lososovitých a inkubace jiker 4. Základy chovatelských postupů 5. Krmení a výživa IV. ZÁKLADY CHOVU RAKŮ V. ZNEČIŠTĚNÍ VODY Z OBJEKTŮ AKVAKULTURY A MOŽNOSTI ČIŠTĚNÍ VI. PRODUKCE NÁSAD PRO ZARYBŇOVÁNÍ VOLNÝCH VOD
Literatura
  • Developments in aquaculture and fisheries science. Amsterdam: Elsevier. info
  • Economic problems of the development of fisheries : (review) (Souběž.) : Ekonomické otázky rozvoje rybářství : (studijní zpráva). info
  • VACEK, Jan. Ekonomičeskije voprosy razvitija rybovodstva :(obzor). Praha: Ústav vědeckotechnických informací pro zemědělství. 68 s. 1981. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Další komentáře
Předmět je vyučován jednou za dva roky.
Poznámka k periodicitě výuky: sudý rok.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010 - akreditace, podzim 2004, podzim 2006, podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011 - akreditace, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2020.