LF:MNHV0822p Hygiena výživy II - př. - Informace o předmětu
MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (přednášející)
Jana Chaloupková (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
MNHV0721p - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je orientace v moderních vyšetřovacích metodách v potravinářské mikrobiologii, v mikrobiologické problematice společného stravování, vybraných speciálních mikrobiologických vyšetřeních, seznámení se s vybranými patogeny v potravinách.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto kurzu student vysvětlí pojmy a věcnou náplň potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a posoudit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů. Vysvětlí principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Vysvětlí základní požadavky na předměty pro styk s potravinami.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie potravin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených potravin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Záložky
- https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNHV0822p!
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou otázek.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/MNHV0822p