MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (přednášející)
Jana Chaloupková (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
MNHV0721p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je orientace v moderních vyšetřovacích metodách v potravinářské mikrobiologii, v mikrobiologické problematice společného stravování, vybraných speciálních mikrobiologických vyšetřeních, seznámení se s vybranými patogeny v potravinách.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu student vysvětlí pojmy a věcnou náplň potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a posoudit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů. Vysvětlí principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Vysvětlí základní požadavky na předměty pro styk s potravinami.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie potravin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených potravin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Záložky
https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNHV0822p!
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou otázek.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.