PAŘIL, Petr, Světlana ZAHRÁDKOVÁ, Pavla ŘEZNÍČKOVÁ, Michal STRAKA, Lenka TAJMROVÁ, Denisa NĚMEJCOVÁ, Vít SYROVÁTKA a Marek POLÁŠEK. Vysychání toků v období klimatické změny: indikace pomocí vodních bezobratlých. Online. In Konference Říční Krajina 2012. 2012, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vysychání toků v období klimatické změny: indikace pomocí vodních bezobratlých
Název anglicky Drying out of streams during climatic change: indication using aquatic macroinvertebrates
Autoři PAŘIL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Světlana ZAHRÁDKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavla ŘEZNÍČKOVÁ (203 Česká republika), Michal STRAKA (203 Česká republika), Lenka TAJMROVÁ (203 Česká republika, domácí), Denisa NĚMEJCOVÁ (203 Česká republika), Vít SYROVÁTKA (203 Česká republika, domácí) a Marek POLÁŠEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání Konference Říční Krajina 2012, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00061250
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky klimatická změna; sucho; toky; indikace; vodní bezobratlí
Klíčová slova anglicky climate change; drought; streams; indication; aquatic macroinvertebrates
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Pařil, Ph.D., učo 70751. Změněno: 11. 10. 2012 12:49.
Anotace
Probíhající klimatická změna, která přináší značnou extremizaci srážek i změnu jejich rozložení během roku, může vést na řadě povodí se sníženou retencí vody až k úplnému vymizení povrchového toku. Za této situace ztrácí vodní bezobratlí svoje základní životní prostředí, a pokud u nich neexistují vhodné predispozice k překonání suchého období, mohou z těchto toků postupně zcela vymizet. Uvolněnou niku pak mohou naplno využít pouze druhy s vhodnými vlastnostmi (angl. „species traits“), které jim umožní působení tohoto radikálního stresoru překonat např. ve formě odolných stádií (cysty, suchozemští dospělci) či migrací do refugií (dnové sedimenty, zbytkové tůně). Další možnost, jak se na vysychavé lokalitě dlouhodobě udržet, souvisí se schopností rychlé rekolonizace (např. driftem z permanentních částí toku, příletem dospělců hmyzu ke kladení vajíček) spojené s populační expanzí, která v krátkém čase vyrovná pokles abundance způsobený suchem. Opakované vysychání toků tak v dlouhodobém horizontu vede k odfiltrování druhů postrádajících vhodné vlastnosti, přičemž tento „otisk“ suché periody může být ve společenstvu patrný i s delším časovým odstupem. Posuny ve složení společenstva je tak možné využít při zpětné indikaci suchých period založené buď na přítomnosti charakteristických druhů nebo vyšším zastoupení k přežití sucha vhodných „species traits“ ve společenstvu. Znalosti o indikátorových druzích i vhodných vlastnostech jsou však dosud omezené a chybějící informace by mělo přinést porovnání společenstev vysychavých a permanentních toků. Oba přístupy jsou v současnosti testovány na databázových údajích získaných v minulosti i aktuálním studiem vysychavých toků v rámci grantu Technologické agentury ČR (TA02020395). Další informace je možné získat na projektových stránkách www.biosucho.cz, kam lze zasílat i tipy na vysychavé toky.
Anotace anglicky
Study presents impact of drying out of streams during climatic change and possibilities of drought indication using aquatic macroinvertebrates.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 16:19