ŠIMÁNĚ, Michal a Jiří ZOUNEK. České obecné menšinové školství ve světle vybraných česky psaných pedagogických časopisů z let 1918-1938. In Úloha osobností a institucí v rozvoji vzdělanosti v evropském kontextu (Prezentace školství a vzdělanosti). Praha, 25. října 2012. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název České obecné menšinové školství ve světle vybraných česky psaných pedagogických časopisů z let 1918-1938
Název anglicky Czech elementary minority education in the light of selected czech pedagogical journals of the years 1918-1938
Autoři ŠIMÁNĚ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří ZOUNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Úloha osobností a institucí v rozvoji vzdělanosti v evropském kontextu (Prezentace školství a vzdělanosti). Praha, 25. října 2012, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00057717
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky menšinové školství; pedagogické časopisy; První Československá republika; 1918-1938
Klíčová slova anglicky minority education; pedagogical journals; The First Czechoslovak Republic; 1918-1938
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 9. 4. 2013 08:30.
Anotace
Autoři ve svém příspěvku přináší odpovědi na otázku, zda a jak byla reflektována problematika menšinového školství v prvorepublikovém česky psaném pedagogickém tisku, a pokud byla, které otázky byly řešeny. Zaměřují se přitom na české obecné menšinové školství, které po vzniku Československé republiky v roce 1918 a zejména po vydání takzvaného Metelkova zákona upravující podobu menšinového školství nabylo nebývalého růstu ve srovnání s předchozím režimem, a to převážně v pohraničních oblastech osídlených většinovým německým obyvatelstvem. Do výzkumného vzorku je vybrán pedagogický tisk pro širší pedagogickou veřejnost i časopisy pro veřejnost odbornou a vědeckou (Komenský, Nové školy, Národní učitel ad.). Data jsou získána prostřednictvím obsahové analýzy, která je speciálně určena pro analyzování obsahu sdělení jakéhokoliv druhu (Disman, 2005). Získaná data jsou rozdělena do několika skupin podle svého charakteru. Takto rozdělena přináší přehledné výsledky analýzy časopisů a relativně detailní odpovědi na výzkumnou otázku.
Anotace anglicky
The authors in their paper bring the answer to the question, whether and how was reflected the issue of the elementary minority education in the Czech pedagogical journals of the First Czechoslovak Republic. They focus on Czech elementary minority education, which has become after the establishment of the Czechoslovak Republic in 1918 an unprecedented growth compared to the previous regime (especially after publication of so-called Law Metelka), mostly in border areas settled by majority German population. The research sample is based on pedagogical press designed for wider pedagogical community and also on journals designed for the professional and the scientific community (Komenský, Nové školy, Národní učitel, etc.). Data are obtained through content analysis, which is specifically designed for analyzing the content of communication of any kind (Disman, 2005). The obtained data are divided into several groups according to their character. Thus divided data provide clear results of the analysis of journals and relatively detailed answers to the research question.
Návaznosti
GD406/09/H040, projekt VaVNázev: Škola: výzkum vnitřních procesů a vnějších podmínek jejího fungování
Investor: Grantová agentura ČR, Škola: výzkum vnitřních procesů a vnějších podmínek jejího fungování
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:46