J 2012

Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů

KUMSTÁT, Michal and Luboš HRAZDIRA

Basic information

Original name

Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů

Name (in English)

Thermic effect of diet and the influence of selected factors

Authors

KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Luboš HRAZDIRA (203 Czech Republic)

Edition

Slovak Journal of Health Sciences, 2012, 1338-161X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30202 Endocrinology and metabolism

Country of publisher

Slovakia

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14510/12:00061965

Organization unit

Faculty of Sports Studies

Keywords in English

Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 14/4/2013 19:03, Mgr. Eva Špillingová

Abstract

V originále

Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy

In English

Thermic effect of food is a part of the total daily energy expenditure. Thermic effect of food is explained as an increase in resting energy expenditure in the postprandial period and can be assessed by indirect calorimetry. The thermic effect of mixed diet increases the basal energy expenditure by an average of 10 %. The composition of the diet, particularly the protein fraction influences the thermal effect at most. The selected methodology (laboratory protocol) is limiting when interpreting results. There are other limiting factors, such as the direct impact of nutrition and factors affecting physiological functions in humans.