Detailed Information on Publication Record
2012
Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů
KUMSTÁT, Michal and Luboš HRAZDIRABasic information
Original name
Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů
Name (in English)
Thermic effect of diet and the influence of selected factors
Authors
KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Luboš HRAZDIRA (203 Czech Republic)
Edition
Slovak Journal of Health Sciences, 2012, 1338-161X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher
Slovakia
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14510/12:00061965
Organization unit
Faculty of Sports Studies
Keywords in English
Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 14/4/2013 19:03, Mgr. Eva Špillingová
V originále
Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy
In English
Thermic effect of food is a part of the total daily energy expenditure. Thermic effect of food is explained as an increase in resting energy expenditure in the postprandial period and can be assessed by indirect calorimetry. The thermic effect of mixed diet increases the basal energy expenditure by an average of 10 %. The composition of the diet, particularly the protein fraction influences the thermal effect at most. The selected methodology (laboratory protocol) is limiting when interpreting results. There are other limiting factors, such as the direct impact of nutrition and factors affecting physiological functions in humans.