KUMSTÁT, Michal and Luboš HRAZDIRA. Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů (Thermic effect of diet and the influence of selected factors). Slovak Journal of Health Sciences. roč. 3, č. 2, p. 10-20, 128 pp. ISSN 1338-161X. 2012.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů
Name (in English) Thermic effect of diet and the influence of selected factors
Authors KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Luboš HRAZDIRA (203 Czech Republic).
Edition Slovak Journal of Health Sciences, 2012, 1338-161X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Slovakia
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/12:00061965
Organization unit Faculty of Sports Studies
Keywords in English Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Changed: 14/4/2013 19:03.
Abstract
Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy
Abstract (in English)
Thermic effect of food is a part of the total daily energy expenditure. Thermic effect of food is explained as an increase in resting energy expenditure in the postprandial period and can be assessed by indirect calorimetry. The thermic effect of mixed diet increases the basal energy expenditure by an average of 10 %. The composition of the diet, particularly the protein fraction influences the thermal effect at most. The selected methodology (laboratory protocol) is limiting when interpreting results. There are other limiting factors, such as the direct impact of nutrition and factors affecting physiological functions in humans.
PrintDisplayed: 23/4/2024 11:35