MOUČKA, Tomáš, Danuše LEFNEROVÁ a Halina MATĚJOVÁ. Zelí jako mléčně kysaná zelenina. Výživa a potraviny. 2012, roč. 67, č. 6, s. 154-156. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zelí jako mléčně kysaná zelenina
Název anglicky Cabbage as a lactic fermented vegetables
Autoři MOUČKA, Tomáš (203 Česká republika, domácí), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, 2012, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00062036
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky zelenina; konzervace; fermentace
Klíčová slova anglicky cabbage; Lactic fermentation; bacteria
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 14. 2. 2013 18:13.
Anotace
Ke konzervování zeleniny se tradičně používá mléčné kvašení. Fermentace mění vlastnosti technologické i chuťové a stejně tak může sloužit k přirozenému konzervování potravin. V této práci byl zjišťován počet životaschopných bakterií mléčného kvašení ve výrobcích na bázi zelí. Jedná se jednak o produkty komerčně dostupné, jednak o domácí výrobky. U domácích je předpoklad, že živou mikroflóru obsahují v dostatečném množství, zatímco u prodávaných výrobků může být situace různá. Některé nesou označení o chemické či tepelné konzervaci, jiné nikoliv.
Anotace anglicky
Lactic fermentation is generally used for the conservation of vegetables. Fermentation is not only a natural form of food conservation but will change its taste as well. A number of living bacteria in the cabbage based products was determined. These were home-made and commercially available products. It is assumed that the home-made products contain living microflora in a sufficient quantity, whereas commercial products may vary. Some are labelled chemical conservation or heated, others not.
VytisknoutZobrazeno: 28. 10. 2021 01:05