DUŠKOVÁ, Marta, Ondrej ŠEDO, Kateřina KŠICOVÁ, Zbyněk ZDRÁHAL a Renata KARPÍŠKOVÁ. Identification of lactobacilli isolated from food by genotypic methods and MALDI-TOF MS. International Journal of Food Microbiology. Amserdam: Elsevier BV, 2012, roč. 159, č. 2, s. 107-114. ISSN 0168-1605. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2012.07.029.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Identification of lactobacilli isolated from food by genotypic methods and MALDI-TOF MS
Autoři DUŠKOVÁ, Marta (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí), Kateřina KŠICOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, domácí) a Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání International Journal of Food Microbiology, Amserdam, Elsevier BV, 2012, 0168-1605.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Nizozemsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.425
Kód RIV RIV/00216224:14740/12:00062215
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2012.07.029
UT WoS 000310768400007
Klíčová slova anglicky Bacterial identification; Species-specific PCR; Restriction analysis of the 16S-rRNA gene; MALDI-TOF MS profiling; Dairy products; Meat products
Štítky ok, podil, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D., učo 13589. Změněno: 31. 3. 2014 15:22.
Anotace
Lactobacilli are bacteria with important implications in food and feed fermentation. Detailed knowledge of the lactobacilli composition is of high relevance to food and health control, various industrial or biotechnological applications, etc., but accurate identification of the Lactobacillus species is not an easy task In this study, three methods, i.e. polymerase chain reaction (PCR), amplified 165 rDNA restriction analysis with restrictase MseI (16S-ARDRA), and the matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) were evaluated for their capabilities to identify Lactobacillus species. After comparison of the three methods on a set of 19 type/reference Lactobacillus strains, 148 strains isolated from dairy and meat products were characterized by PCR and MALDI-TOF MS. The strains were differentiated into nine and ten lactobacilli species by PCR and MALDI-TOF MS, respectively, with nine of these species being congruent The success rates of species level assignment were 77% for PCR and 93% for MALDI-TOF MS that proved superior in the species identification. However, to differentiate between closely related Lactobacillus species, MALDI-TOF MS needs to be used in combination with genotypic techniques to achieve a more reliable identification.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
VytisknoutZobrazeno: 28. 6. 2022 12:05