KACHLÍK, Petr a Marie HAVELKOVÁ. Postoje a názory žáků 3 vybraných škol v Jihomoravském kraji k problematice patologických závislostí. In ŘEHULKA, E. (ed.). Škola a zdraví pro 21. století. Výchova ke zdraví: mezinárodní zkušenosti. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 301-319. ISBN 978-80-210-5398-4. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoje a názory žáků 3 vybraných škol v Jihomoravském kraji k problematice patologických závislostí
Název česky Postoje a názory žáků 3 vybraných škol v Jihomoravském kraji k problematice patologických závislostí
Název anglicky The Attitudes and Opinions of Pupils at Three Selected Schools in the South Moravian Region on the Issue of Pathological Addiction
Autoři KACHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Marie HAVELKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Škola a zdraví pro 21. století. Výchova ke zdraví: mezinárodní zkušenosti, od s. 301-319, 19 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00062321
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5398-4
Klíčová slova česky dotazník; město; návyková látka; názor; postoj; prevence; vesnice; základní škola; závislost; žák
Klíčová slova anglicky questionnaire; town; addictive substance; opinion; attitude; prevention; village; primary school; addiction; pupil
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 21. 3. 2013 21:56.
Anotace
Pomocí anonymního dotazování bylo osloveno 250 žáků druhého stupně tří základních škol v Jihomoravském kraji. Šetření ukázalo, že u žáků z města je benevolence vůči drogám vyšší než u žáků z vesnice, což ale neplatí při třídění podle pohlaví. Ve městě na děti silně působí názory vrstevníků, na vesnici dominují média, škola a rodiče mají v problematice závislostí bohužel jen minimální vliv. Z výsledků mimo jiné vyplývá, že většina žáků si o závislosti na alkoholu a nikotinu myslí, že jde o soukromou věc každého člověka, pokud tím neohrožuje své okolí. Většina respondentů by také zakázala hrací automaty a souhlasí se zákazem kouření na veřejných místech. Za impuls k užívání drog je nejčastěji považována zvědavost, vliv party nebo kamarádů, únik od problémů, potřeba zlepšit si náladu a zahnat depresi. Další výsledky jsou diskutovány.
Anotace anglicky
Two hundred and fifty students of the second level of three elementary schools in the South Moravian region were anonymously interviewed. The survey revealed that pupils from the town show higher benevolence towards drugs than pupils from the village, which, however, does not apply in the classifi cation by gender. In the town, children are strongly infl uenced by views of their peers. In the village, the media have a dominant position and the school and parents have unfortunately only minimum infl uence in drug dependence matters. The results show, among others, that the majority of pupils think that alcohol and nicotine dependence is everybody‘s personal matter as long as the person is not a risk to those around him. Most of the interview respondents would ban gaming machines and agree with a ban on smoking in public places. Curiosity, infl uence of the gang or friends, escape from reality, need to improve mood and fight off depression are considered the most frequent impulses to use drugs. Other results are also discussed.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:33