JANÍKOVÁ, Věra a Michaela PÍŠOVÁ. Expertnost učitele a výzkum v didaktice cizích jazyků. In CUDZIE JAZYKY A KULTÚRY V ŠKOLE 9. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Expertnost učitele a výzkum v didaktice cizích jazyků
Název česky Expertnost učitele a výzkum v didaktice cizích jazyků
Název anglicky Teacher expertise and research in foreign language didactics
Autoři JANÍKOVÁ, Věra a Michaela PÍŠOVÁ.
Vydání CUDZIE JAZYKY A KULTÚRY V ŠKOLE 9, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Změnil Změnila: doc. PhDr. Michaela Píšová, M.A., Ph.D., učo 134100. Změněno: 27. 2. 2013 15:17.
Anotace
Expertnost učitele jako vysoká kvalita výkonu profese je jedním z rozhodujících faktorů kvality (jazykového) vzdělávání. Je do značné míry zakotvena ve znalostní základně učitele, zejména v didaktické znalosti obsahu, znalosti, která se postupně rozvíjí v dynamické interakci praxe a teorie. Příspěvek mapuje aktuální zaměření výzkumu v didaktice cizích jazyků v České republice i v zahraničí, přičemž se snaží nalézt odpovědi na následující otázky: Čím přispívá výzkum v didaktice cizích jazyků k hlubšímu vhledu do konstruktu didaktické znalosti obsahu? Jaká témata považuje za klíčová se zřetelem k expertnosti učitele cizích jazyků?
Anotace anglicky
Teacher expertise perceived as a high quality Professional performance is one of the decisive factors regarding the quality of education. Expertise is to a large extent rooted in the knowledge base for teaching, mainly in pedagogical content knowledge which is currently recognised as a dynamic phenomenon developed through theory – practice interaction. The paper maps current research in foreign language didactics in the Czech Republic searching for responses to the following questions: How does reearch in foreign language didactics contribute to a deeper insight into the construct of pedagogical content knowledge? Which issues are considered crucial with regard to foreign language teacher expertise?
Návaznosti
GAP407/11/0234, projekt VaVNázev: Učitel - expert: jeho charakteristiky a determinanty profesního rozvoje (na pozadí cizojazyčné výuky)
Investor: Grantová agentura ČR, Učitel-expert: jeho charakteristiky a determinanty profesního rozvoje (na pozadí cizojazyčné výuky)
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:23