ČEŠKOVÁ, Eva. Schizofrenie a její léčba : průvodce ošetřujícího lékaře. 3., rozš. vyd. Praha: Maxdorf Jessenius, 2012, 117 s. Jessenius; Farmakoterapie pro praxi, svazek 49. ISBN 978-80-7345-266-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Schizofrenie a její léčba : průvodce ošetřujícího lékaře
Název česky Schizofrenie a její léčba : průvodce ošetřujícího lékaře
Název anglicky Schizophrenia and its treatment
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 3., rozš. vyd. Praha, 117 s. Jessenius; Farmakoterapie pro praxi, svazek 49, 2012.
Nakladatel Maxdorf Jessenius
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00062525
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7345-266-7
Klíčová slova česky schizofrenie; farmakoterapie; příznaky; léčba;
Klíčová slova anglicky schizophrenia; pharmacotherapy; symptoms; treatment;
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 8. 4. 2013 18:38.
Anotace
Třetí rozšířené vydání úspěšné publikace se zabývá schizofrenií, onemocněním, které je laickou veřejností považováno za katastrofické, a na které podobně nahlíží i řada lékařů somatických oborů. Situace se však již poněkud změnila. Psychiatrie je na počátku 3. tisíciletí již vnímána jako součást medicínských věd s nutností interdisciplinárního přístupu. Sdílí řadu společných problémů nejen s neurologií, ale i interními obory. Stále více se ukazuje, že všechna psychická onemocnění mají svoji somatickou komponentu a naopak. Toto vše přispívá kromě jiného i k destigmatizaci schizofrenie. Více nemocných je diagnostikováno a léčeno lékaři prvního kontaktu. Vede k tomu přetrvávající strach z psychiatrie, dostupnost nových bezpečnější psychofarmak a nástup generických farmaceutických společností. Proto je nezbytné, aby praktičtí lékaři poznali psychotické projevy a při nespecifických iniciálních příznacích pomýšleli na možnost schizofrenní poruchy. Kniha je určena jednak lékařům - nepsychiatrúm s cílem rychlé orientace v nových poznatcích o schizofrenii a její léčbě a jednak psychiatrům, pro které je praktickým přehledem o tom, co by měli o této problematice znát.
Anotace anglicky
Schizophrenia is a serious disease whose incidence is increasing. The book summarizes the latest findings on the diagnosis of schizophrenia, characteristics, treatment options, drug therapy, side effects of treatment and socialization patients.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 22:37