VOJÁČEK, Ladislav. Prvorepublikové kořeny některých opatření z poválečného období (1945 – 1948). In Dny práva 2012 - Days of Law 2012. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prvorepublikové kořeny některých opatření z poválečného období (1945 – 1948)
Název česky Prvorepublikové kořeny některých opatření z poválečného období (1945 – 1948)
Název anglicky Some Post-war Measures Rooted in the Period of the First Czechoslovak Republic
Autoři VOJÁČEK, Ladislav.
Vydání Dny práva 2012 - Days of Law 2012, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky kontinuita, sociální politika, vyvlastnění (znárodnění), sociální pojištění, Zákoník práce, civilní forma uzavření manželství
Klíčová slova anglicky continuity, social policy, expropriation (nationalization), social insurance, Labour Code, civil form of marriage
Změnil Změnil: prof. JUDr. Ladislav Vojáček, CSc., učo 1523. Změněno: 9. 1. 2013 14:25.
Anotace
Příspěvek poukazuje na to, že řada zejména sociálně laděných opatření provedených po roce 1945 a spojovaných (do značné míry oprávněně) s komunisty a jejich pohledem na právo, měla kořeny již v první republice, zejména v prvních letech po jejím vzniku. Nejde jen o známé pokračování prvorepublikové pozemkové reformy. Po vzniku republiky se pod široce přijímaným a rozmanitě pojímaným heslem socializace požadovala a někdy i připravovala řada dalších opatření. Některá se dokonce dostala do vládních programů. Probíraly se otázky vyvlastnění (znárodnění), sociálního pojištění, přípravy zákoníku práce nebo přidělování do práce. Podle osnovy občanského zákoníku z konce třicátých let se měla vydělit úprava rodinněprávních vztahů a již dříve se diskutovalo o obligatorním občanském sňatku.
Anotace anglicky
The paper points to the fact that a lot of socially conscious measures taken after 1945 which are (reasonably, to a large extent) being attributed to the Communists and their attitude to law are rooted in the period of First Czechoslovak Republic, especially in its very beginning. And this is not only the case of the land reform, which is generally known. Soon after the new republic was constituted, many other measures were prepared and taken in the name of “socialization“ – the term both widely accepted and broadly interpreted. The issues of expropriation (nationalization), social insurance, Labour Code and work allocation were discussed. According to the late 1930s outline of Civil Code, the provisions on family-law matters should have been taken out, and obligatory civil form of marriage ceremony was considered even sooner.
Návaznosti
GAP408/10/0363, projekt VaVNázev: Vývoj soukromého práva na území České republiky (Akronym: Vývoj soukromého práva na území České republiky)
Investor: Grantová agentura ČR, Vývoj soukromého práva na území České republiky
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 02:53