TAUCHEN, Jaromír. Kolokvium „Státoprávní vztahy českého státu a římskoněmecké říše ve středověku a jejich důsledky pro další vývoj“. In: Právník, r. 152, č. 1, s. 100 - 101. Praha: Ústav státu a práva AV ČR. ISSN 0231-6625. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kolokvium „Státoprávní vztahy českého státu a římskoněmecké říše ve středověku a jejich důsledky pro další vývoj“. In: Právník, r. 152, č. 1, s. 100 - 101
Název česky Kolokvium „Státoprávní vztahy českého státu a římskoněmecké říše ve středověku a jejich důsledky pro další vývoj“
Název anglicky Colloqium "Constitutional Relationships betwen the Czech State and the Roman-German Empire in the Middle Ages and Their Implications for Future Developtment"
Autoři TAUCHEN, Jaromír.
Vydání Praha, 2013.
Nakladatel Ústav státu a práva AV ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISSN 0231-6625
Klíčová slova česky zlatá bula; německá říše; středověk
Klíčová slova anglicky Roman-German Empire; Constitutional Relationships
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 4. 2014 15:16.
Anotace
V letošním roce si připomínáme 800 leté výročí, které uplynulo od vydání Zlaté buly sicilské, která je dnes všeobecně vnímána jako jeden z dokladů hlubokých kořenů české státnosti. Ve všeobecném povědomí je dnes známa především jako listina, která zaručovala dědičnost královského titulu českých panovníků. Její význam byl však daleko širší a komplikovanější, což bylo jistě dobrým důvodem pro setkání právních i obecných historiků k zamyšlení se nad základními problémy existence a vývoje českého státu a jeho mezinárodního postavení ve středověku a na začátku novověku – především pak ve vztahu k jeho západním sousedům. Dne 17. října 2012 uspořádala Katedra dějin státu a práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity a právněhistorická společnost The European Society for History of Law v zasedací místnosti brněnské právnické fakulty vědecké kolokvium pod názvem „Státoprávní vztahy českého státu a římskoněmecké říše ve středověku a jejich důsledky pro další vývoj“.
Anotace anglicky
The contribution deals with the report from the conference "Constitutional Relationships betwen the Czech State and the Roman-German Empire in the Middle Ages and Their Implications for Future Developtment", that took place on 17. 10. 2012 at the Faculty of Law, Masaryk University Brno.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 11:25