BŘEZINOVÁ, Eva a Miroslav NEČAS. Případ atopické erytrodermie úspěšně léčené cyklosporinem. In Grifart, spol. s r.o. Sborník abstrakt Konference s mezinárodní účastí, 3. brněnský den Antonína Trýba, Brno, 7.12.2012. 1. vyd. Brno. s. 29. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Případ atopické erytrodermie úspěšně léčené cyklosporinem
Název anglicky The case of atopic erythroderma successfully treated with cyclosporin
Autoři BŘEZINOVÁ, Eva a Miroslav NEČAS.
Vydání 1. vyd. Brno, Sborník abstrakt Konference s mezinárodní účastí, 3. brněnský den Antonína Trýba, Brno, 7.12.2012. s. 29-29, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky atopická dermatitida; cyklosporin; kvalita života; erytrodermie
Klíčová slova anglicky atopic dermatitis; cyclosporin; quality of life; erythroderma
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 16. 1. 2013 08:07.
Anotace
Atopická dermatitida je chronické svědivé onemocnění kůže, dosud ne zcela známé etiologie. Je charakterizována ložiskovými projevy ekzému, v těžkých případech až erytrodermií, suchostí kůže a lichenifikací. Kožní projevy bývají sdruženy s ostatními atopickými onemocněními (tj. sennou rýmou, bronchiálním astmatem, potravinovými alergiemi). Morbidita je u tohoto onemocnění velmi vysoká a stále dochází k nárůstu incidence i prevalence. Práce prezentuje případ 48letého pacienta, který byl přijatý na naši kliniku pro atopický ekzém charakteru erytrodermie, komplikovaný sekundární bakteriální infekcí. Za hospitalizace byl nasazen cyklosporin v počáteční dávce 200 mg/d s velmi dobrým klinickým výsledkem, po třech měsících již bylo možné začít dávku postupně snižovat. Pacient pokračuje v terapii cyklosporinem, prakticky bez vedlejších nežádoucích účinků. Kvalita života u tohoto pacienta je díky systémové léčbě podstatně zlepšena.
Anotace anglicky
Atopic dermatitis (AD) is a chronic pruritic skin disease of unknown origin. It is characterized by eczematous lesions, in serious cases also erythroderma, xerosis, and lichenification. AD may be associated with other atopic diseases (eg, allergic rhinitis, asthma, allergic reaction to foods). AD has enormous morbidity, and the incidence and prevalence appear to be increasing. The report presents a 48-year-old man with atopic eczema, with extent of erythroderma, complicated by secondary bacterial infection. The patient was successfully treated by cyclosporin in a dose of 200 mg per day, after three months the dose was reduced. The patient was continually treated by cyclosporin, almost without any side effects. Quality of life in this patient was considerably improved due to the systemic treatment.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 07:41