FIALA, Jindřich and Lubomír KUKLA. Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace (What adolescents like and dislike, and what they actually eat – preferences and consumption). Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2012, vol. 67, No 5, p. 119-122. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
Name in Czech Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
Name (in English) What adolescents like and dislike, and what they actually eat – preferences and consumption
Authors FIALA, Jindřich (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Lubomír KUKLA (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2012, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30304 Public and environmental health
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/12:00063224
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) výživa; děti;adolescenti; potravinové preference; potraviny; nápoje; potravinové skupiny; determinanty výběru stravy; ELSPAC
Keywords in English nutrition; children; adolescents; food preferrences; food groups; foof choice; ELSPAC
Tags Reviewed
Changed by Changed by: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Changed: 26/3/2013 13:34.
Abstract
Článek popisuje hlavní výsledky výzkumu výživy u rozsáhlého souboru 1685 adolescentů v oblasti města Brna. U 56 potravinových a nápojových položek byly zjišťovány preference a udávaná konzumace. Zatímco nejvíce preferované jsou z větší části nepříliš vhodné potraviny, skutečná konzumace má zcela jinou, výrazně lepší strukturu. Preference tedy nejsou hlavním faktorem, determinujícím výběr stravy, což dává velký prostor pro příznivé ovlivňování výživy
Abstract (in English)
The article describes the main results of the research on nutrition in a large sample of 1685 adolescents in Brno district. The food preferences and reported food consumption were examined in 56 foods and beverages. While the most preferred items do not belong to healthy diet, the structure of real consumption is different and much better. Thus, the preferences are not the main factor determining the food choice, which gives the good possibilities for positive influencing of the nutrition.
Links
ED0001/01/01, research and development projectName: CETOCOEN
NR8841, research and development projectName: Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění
Investor: Ministry of Health of the CR
PrintDisplayed: 21/8/2024 02:26