POSPÍŠIL, Ivo. Žánrová hledání na hraně a na okraji : (studie k některým dílům slovenské a české prózy posledních let). In Nemcová, Emília; Pospíšil, Ivo. Pramene a križovatky : slovensko-české literárne paralely v súčasnosti : kolektívna monografia. 1. vyd. Trnava: Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Filozofická fakulta, 2012, s. 103-181. ISBN 978-80-8105-345-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Žánrová hledání na hraně a na okraji : (studie k některým dílům slovenské a české prózy posledních let)
Název česky Žánrová hledání na hraně a na okraji : (studie k některým dílům slovenské a české prózy posledních let)
Název anglicky Literature between fiction and nonfiction
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Trnava, Pramene a križovatky : slovensko-české literárne paralely v súčasnosti : kolektívna monografia, od s. 103-181, 79 s. 2012.
Nakladatel Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Filozofická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00063384
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-8105-345-0
ISSN 1212-1509
Klíčová slova česky literatura mezi krásnou a věcnou; nová historicita; žánry na hranici a na okraji
Klíčová slova anglicky literature between fiction and nonfiction; new historicity; genres on the boundary and on the margin
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 23. 4. 2013 10:27.
Anotace
Na základě srovnávací literární vědy prezentuje autor této studie několik rovin české a hlavně slovenské prózy posledních několika desetiletí, zvláště po roce 1989. Analyzuje díla, která stojí spíše na okraji hlavního proudu a která otvírají nový průchod směrem k nové poeticitě, jež reflektuje zásadní, epochální společenské změny. Na materiálu děl Ladislava Ťažkého, Jána Tužinského, Rudolfa Slobody, Vladimíra Macury, Jiřího Šimáčka, Vlada Haratíka, Tibora Ferka, Jindřicha Uhra, Márie Bátorové, Michala Viewegha a dalších zkoumá pohyb současné literatury na hranici faktu a fikce, krásné a věcné literatury jako specifické manifestace odrazu nové historicity, jež lze překvapivě spatřit i v dílech nejmladší spisovatelské generace. Pohyb na okraji a hranici žánrů a experiment s žánrovými strukturami podporuje přesvědčení, že taková literatura se vždy objevuje na ostrých hranách epoch v obavě z příštích kataklyzmat.
Anotace anglicky
On the basis of comparative literature the author of the present study deals with several levels of the Czech and, prevalently, Slovak prose of the latest few decades, especially of the period after 1989. He analyzes the works which stand rather on the margin of the main stream and which open a new passage towards new poeticity reflecting crucial, epochal social changes. On the material of the works by Ladislav Ťažký, Ján Tužínský, Rudolf Sloboda, Vladimír Macura, Jiří Šimáček, Vlado Haratík, Tibor Ferko, Jindřich Uher, Mária Bátorová, Michal Viewegh and others he investigates the movement of contemporary literature on the boundary of fact and fiction, fiction and nonfiction as a specific manifestation of the reflection of new historicity which can be surprisingly seen even in the works of the youngest generation of writers. The movement on the margin and on the boundary of genres and the experiment with genre structures supports the conviction that such literature always appears on the cutting edge of epochs in the apprehension of future cataclysms.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 01:58