SYROVÁTKA, Vít, Vanda RÁDKOVÁ a Jindřiška BOJKOVÁ. Pakomárovití (Diptera: Chironomidae) prameništních slatinišť na gradientu minerální bohatosti: záležitost chemie vody, nebo substrátu? In XVI. Konferencia SLS a ČLS. ISBN 978-80-971056-0-0. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pakomárovití (Diptera: Chironomidae) prameništních slatinišť na gradientu minerální bohatosti: záležitost chemie vody, nebo substrátu?
Název anglicky Non-biting midges (Diptera: Chironomidae) of spring fens along the mineral richness gradient: water chemistry or substratum issue?
Autoři SYROVÁTKA, Vít (203 Česká republika, garant, domácí), Vanda RÁDKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jindřiška BOJKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání XVI. Konferencia SLS a ČLS, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00058449
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-971056-0-0
Klíčová slova anglicky Chironomidae; helocrenes; spring fens; water chemistry; mineral richness
Změnil Změnil: Mgr. Vít Syrovátka, Ph.D., učo 43336. Změněno: 14. 2. 2013 18:15.
Anotace
Prameništní slatiniště (helokrény) Západních Karpat jsou formována především chemií vody, jež odráží horninový podklad a vytváří silný gradient minerální bohatosti. V Západních Karpatech se můžeme setkat s úplným gradientem minerální bohatosti od minerálně chudých rašelinišť až po minerálně bohatá slatiniště s tvorbou pěnovce (vysrážený uhličitan vápenatý). Chemie vody pak určuje vegetační pokryv a do jisté míry substrát, ale může mít i přímý vliv na vodní organismy. Položili jsme si proto otázku, zda se společenstva pakomárovitých, jakožto na prameništích nejbohatěji zastoupené skupiny hmyzu, mění podél gradientu minerální bohatosti, případně jaké jiné faktory je určují. Z předběžné studie vyplývalo, že chemie vody (avšak spjatá s vlastnostmi substrátu) představuje pro pakomárovité hlavní gradient, na nějž silně reagují. Po doplnění lokalit a částečném oddělení efektu minerální bohatosti od vlastností substrátu se však nyní zdá, že většina pakomárovitých je vázána především na substrát. Zdánlivá změna společenstva pakomárovitých podél minerotrofního gradientu je tak zřejmě dílem komplexní změny prostředí.
Anotace anglicky
We analyzed the response of chironomid assemblages to the gradient of mineral richness in the West Carpathian helocrenes. It seems that chironomid species are dependent on substratum and their assemblage change along the gradient reflects a complex environmental change.
Návaznosti
GAP505/11/0779, projekt VaVNázev: Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích (Akronym: Bezobratlí v prameništních slatiništích)
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 17:50