KRANECOVÁ, Jana. Fiskální federalismus a místní poplatky. Online. 2012, [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fiskální federalismus a místní poplatky
Název česky Fiskální federalismus a místní poplatky
Název anglicky Fiscal federalism and local charges
Autoři KRANECOVÁ, Jana
Vydání 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Decentralizace; fiskální federalismus; místní daně; místní poplatky; obce; výnos; zdroje financování.
Klíčová slova anglicky Decentralization; fiscal federalism; income; local charges; local taxes; municipalities; sources of funding.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Czudek Kranecová, Ph.D., učo 210831. Změněno: 25. 2. 2013 09:52.
Anotace
Cílem příspěvku je poukázat na nedostatky v oblasti fiskálního federalismu v pojetí české územní samosprávy a to z pohledu nastavení systému místních poplatků, jako vlastních zdrojů obce. Z hlediska teorie fiskálního federalismu se příspěvek zaměří zejména na možnosti obcí ovlivňovat tyto zdroje, a to zejména výši jejich výnosu. Důraz bude kladen na nástroje, které k tomu obce využívají a také na faktory, které na rozhodování obcí při ukládaní místních poplatků působí.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to point out the deficiencies of fiscal federalism in the concept of the Czech territorial self-government from the perspective of system of local charges, as own resources of municipalities. In terms of the theory of fiscal federalism, the contribution will focus on the possibilities of municipalities to influence these resources, particularly the amount of their income. Emphasis will be placed on tools of municipalities as well as the factors that influence their decision-making of in the area of local charges.
Návaznosti
MUNI/A/0944/2011, interní kód MUNázev: Místní poplatky v teorii a praxi (Akronym: MPTP)
Investor: Masarykova univerzita, Místní poplatky v teorii a praxi, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:12