PALÁCOVÁ, Markéta, M. KRÁSENSKÁ, A. ONDRAČKOVÁ, Katarína PETRÁKOVÁ, Monika SCHNEIDEROVÁ, Lenka FORETOVÁ, Marie NAVRÁTILOVÁ a D. HANOUSKOVÁ. Diagnostika nádorů prsu ve skupině rizikových žen - Vlastní zkušenosti. Klinická onkologie. Brno: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2012, roč. 25, Supplement 1, s. S96-S98, 3 s. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diagnostika nádorů prsu ve skupině rizikových žen - Vlastní zkušenosti
Název anglicky Diagnostics of breast cancer in high-risk women - Our own experience
Autoři PALÁCOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant), M. KRÁSENSKÁ (203 Česká republika), A. ONDRAČKOVÁ (203 Česká republika), Katarína PETRÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Monika SCHNEIDEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Lenka FORETOVÁ (203 Česká republika, domácí), Marie NAVRÁTILOVÁ (203 Česká republika) a D. HANOUSKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Klinická onkologie, Brno, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2012, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00064212
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky BRCA1 gen; BRCA2 gen; diagnostika; preventivní léčba; operace
Klíčová slova anglicky BRCA1 gene; BRCA2 gene; Diagnostics; Preventive therapy; Surgery
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 1. 3. 2013 00:21.
Anotace
Preventivní onkologická ambulance MOÚ zajišťuje komplexní preventivní péči pro ženy s vysokým dědičným rizikem nádorů prsu a ovarií způsobeným zárodečnou mutací v genech BRCA1 a BRCA2. Dále sledujeme ženy s mutacemi v jiných genech, kde je také zvýšené riziko vzniku zhoubných nádorů, a ženy se středním a vysokým empirickým rizikem vzniku nádoru prsu stanoveného na základě rodinné anamnézy dle Clausova modelu. Naše ambulance je v provozu od roku 2000 a v současné době má v péči více než 700 žen. Cílem péče o tyto ženy je ekvivalentní doba života ve srovnání s běžnou ženskou populací. Riziko vzniku nádoru prsu nelze anulovat, nicméně jej lze výrazně zredukovat provedením preventivních operací. V současné době je možno těmto ženám s rizikem vzniku nádoru prsu nabízet preventivní operace v rozsahu bilaterální mastektomie a bilaterální salpingo-ooforektomie. Z dalších léčebných variant je to možná chemoprevence tamoxifenem. Největší část žen akceptuje pouze pravidelné sledování, jehož cílem je zachytit nádor prsu v klinickém stadiu I do velikosti 1 cm, kdy je riziko recidivy onemocnění pouze 10 %. Během existence našeho programu se měnil algoritmus sledování a naše diagnostické metody byly rozšířeny o magnetickou rezonanci prsou. Za dobu 11 let jsme doposud diagnostikovali 32 nádorů prsu u 31 žen. V současné době sledujeme ženy s vysokým rizikem a nosičky mutací 2x ročně v intervalu 6 měsíců a využíváme kromě klinického vyšetření mamografii, magnetickou rezonanci a ultrazvuk prsou.
Anotace anglicky
Preventive oncology clinic of MMCI provides complex preventive care for women with high hereditary risk of breast and ovarian cancer due to germline mutations in BRCA1 and BRCA2 genes. Clinical follow-up is also provided to women with mutations in other genes causing a higher risk of different tumors, and also to women with increased lifetime empirical risk of breast cancer due to positive family history. Our clinic was established in 2000 and takes care for about 700 women. The goal of the clinic is to extend the life expectancy of these women to the level of the regular population. The risk of breast cancer can be reduced by prophylactic surgeries. Prophylactic mastectomy and oophorectomy are offered to women at a high risk. Other modality in breast cancer risk reduction is a chemoprevention by Tamoxifen. Most women accept only secondary prevention with the goal of the detection of breast cancer in clinical stage I, where the tumor is smaller than 1 cm and the risk of recurrence is less than 10%. The algorithm of prevention care was changed over the time and our diagnostic methods were improved by magnetic resonance imaging of breasts. During the 11 years of clinical follow-up 32 breast cancers in 31 women were detected. High risk women are examined every 6 month by physical examination, breast ultrasound and MRI plus mammography yearly.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:24