SLEZÁČKOVÁ, Alena. Spiritualita a životní spokojenost z pohledu pozitivní psychologie. Brno: Univerzita třetího věku, MU, 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Spiritualita a životní spokojenost z pohledu pozitivní psychologie
Název česky Spiritualita a životní spokojenost z pohledu pozitivní psychologie
Název anglicky Spirituality and life satisfaction from the perspective of positive psychology
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 2013.
Nakladatel Univerzita třetího věku, MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00067957
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky spiritualita; životní spokojenost; pozitivní psychologie
Klíčová slova anglicky spirituality; life satisfaction; positive psychology
Štítky rivok
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 1. 4. 2014 19:29.
Anotace
Pojem spiritualita má v psychologii široký význam. Myslí se jím především to, co přesahuje všednost každodenního života, a to jak na úrovni prožívání, tak i na úrovni osobnosti (Říčan, 2006). Zatímco někteří autoři spatřují podstatu spirituality zejména v hledání posvátna (Pargament, Mahoney, 2002), jiní chápou transcendenci v širším smyslu jako hledání smyslu, jednoty, propojenosti, realizace nejvyššího lidského potenciálu (Emmons, Crumpler, 1999). Jak dokládá řada výzkumných studií z oblasti pozitivní psychologie, smysluplnost a spiritualita hrají významnou roli v míře duševní pohody a životní spokojenosti člověka. Duchovnost může dokonce působit jako ochranný faktor zvyšující odolnost vůči některým zdravotním i psychickým problémům, profesionálnímu stresu i náročným životním událostem. Výzkumy ukázaly, že věřící lidé jsou o něco zdravější než lidé nábožensky nezaložení (Krause, 2006), bývají vzdělanější, s menší pravděpodobností užívají drogy nebo páchají trestné činy, a dožívají se vyššího věku (Diener, Biswas-Diener, 2008). Spiritualita a religiozita má také úzký vztah k řadě dalších kladných vlastností člověka: k soucítění, laskavosti a odpouštění (Peterson, Seligman, 2004).
Anotace anglicky
The concept of spirituality in psychology has a broad meaning. We can understand spirituality as what transcends the ordinariness of everyday life, both at the level of experience, and at the level of personality (Rican, 2006). While some authors find the essence of spirituality in the search for the sacred (Pargament, Mahoney, 2002), others understand transcendence in a broader sense as a search for meaning, unity, connectedness, the highest realization of human potential (Emmons, Crumpler, 1999). As illustrated by a number of research studies in the field of positive psychology, spirituality and meaningfulness play a significant role in well-being and life satisfaction. Spirituality may even act as a protective factor increasing resistance to health and psychological problems, stress and difficult life events. Research shows that religious people are slightly healthier than non-religious people (Krause, 2006), and they tend to be better educated, less likely to use drugs or commit crimes and live longer (Diener, Biswas-Diener, 2008). Spirituality and religiosity is also closely related to certain character strengths: compassion, kindness and forgiveness (Peterson, Seligman, 2004).
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:36