ALCHAZIDU, Athena. La metamorfosis de Catalina de Erauso. In KFLC. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název La metamorfosis de Catalina de Erauso
Název česky Metamorfózy Cataliny de Erauso
Název anglicky Metamorphosis of Catalina de Erauso
Autoři ALCHAZIDU, Athena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání KFLC, 2013.
Další údaje
Originální jazyk španělština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Oficiální stránka konference s uveřejněným programem
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00068253
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Catalina de Erauso; Jeptiška poručík; Příběh jeptišky poručíka
Klíčová slova anglicky Catalina de Erauso; Nun Soldier; History of the Nun Lieutenant
Štítky kontrola_RIV, rivok
Změnil Změnila: PhDr. Athena Alchazidu, Ph.D., učo 24829. Změněno: 22. 4. 2014 20:44.
Anotace
Catalina de Erauso, la enigmática Monja Alférez, quien vivió en la primera mitad del áureo siglo XVII, es sin duda alguna, uno de los personajes más peculiares de la historia espańola. Hasta hoy día sigue suscitando mucha curiosidad y atención no sólo de investigadores e historiadores, sino también, de numerosos escritores. Esta figura singular se hizo famosa ya en la época del Siglo de Oro en la que a le tocó vivir, y a partir de entonces, sus andanzas se convirtieron en una fuente inagotable de inspiración para novelistas y dramaturgos de los tiempos posteriores. A través de los siglos esa curiosidad por las peripecias de la Monja alférez se ha combinado con el afán investigador. Como apunta María Asunción Gómez, cada época hace su propia lectura de la vida de este personaje fascinante, para poder interpretarlo conforme con las ideas dominantes en los períodos correspondientes, algunas veces de maneras muy contradictorias.
Anotace česky
Catalina de Erauso je nesmírně pozoruhodná historická postava, která žila v polovině 17. stol. Tato mimořádná žena ve svém životopise nazvaném Příběh jeptišky poručíka zachycuje své četné peripetie, jež jsou až dodnes zdrojem inspirace pro řadu autorů. Životní osudy Cataliny totiž nabízí velice atraktivní a zajímavé náměty: počínaje okamžikem, kdy jako mladá dívka utekla z kláštera, ve kterém žila od svých tří let a v mužském převleku přeplula oceán. V Novém světě pak vstoupila do španělské armády, účastnila se mnohých bitev a díky svým zásluhám dosáhla hodnosti poručíka. Je nesmírně zajímavé srovnat, jakým způsobem jsou příběhy Cataliny de Erauso zachyceny v dílech různých autorů, v závislosti na žánru a konkrétním uměleckém a dobovém kontextu.
Anotace anglicky
Catalina de Erauso, a fascinating character of the 17th century, was both a nun and a soldier. In her memoirs (Historia de la monja alférez), which are still a source of inspiration for many authors, this idiosyncratic figure captures the difficult journey she took to make her dreams come true, when she decided to live as a man. Catalina describes her vicissitudes, when after her escape from a monastery she took a masculine name and got aboard a ship heading across the ocean. In the New World, she enlisted in the Spanish army and fought in several battles as an ordinary soldier.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:02