SVĚTLÁK, Miroslav, Radek HODOVAL, Alena DAMBORSKÁ, Milan PILÁT, Robert ROMAN, Michal ČERNÍK, Radko OBEREIGNERŮ a Petr BOB. Emoční reakce vyvolaná textovými zdravotními varováními na obalech tabákových výrobků u dětí staršího školního věku a adolescentů. Československá pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, roč. 68, č. 2, s. 78-91. ISSN 0069-2328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Emoční reakce vyvolaná textovými zdravotními varováními na obalech tabákových výrobků u dětí staršího školního věku a adolescentů
Název anglicky The emotional impact of the text of cigarette package health warning on older school age and adolescent children
Autoři SVĚTLÁK, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí), Radek HODOVAL (203 Česká republika), Alena DAMBORSKÁ (203 Česká republika, domácí), Milan PILÁT (203 Česká republika), Robert ROMAN (203 Česká republika, domácí), Michal ČERNÍK (203 Česká republika), Radko OBEREIGNERŮ (203 Česká republika) a Petr BOB (203 Česká republika).
Vydání Československá pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2013, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00068259
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky basic schoolchildren; cigarette package health warning; smoking; valence; arousal
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 26. 4. 2014 11:39.
Anotace
Varovné nápisy na cigaretových krabičkách představují jednu z nejefektivnějších metod jak informovat populaci o zdravotních důsledcích kouření. Cílem studie bylo hodnotit emoční dopad varovných nápisů na cigaretových krabičkách používaných v ČR u vybraného vzorku dětí 6. – 9 tříd. Výsledky naší práce dokládají, že stávající textová varování na cigaretových krabičkách jsou dětmi a adolescenty hodnocena jako zneklidňující a velmi negativní, tudíž by se mohla významně podílet jak na primární, tak i na sekundární prevenci kouření. Přesto je však nutné, aby budoucí textová varování vyvolávala maximální negativní valenci a arousal a byla lépe cílená na specifické motivy a potřeby dětí.
Anotace anglicky
The cigarette text warnings are considered as one of the most effective ways to convey information on the health consequences of smoking. The aim of our study was to assess the emotional impact of cigarette text warnings used in the Czech Republic on a sample of basic schoolchildren. Our results showed that the existing text warnings are assessed by children and adolescents as arousing and very unpleasant; thus they could greatly support both the primary and secondary preventions of smoking. However, to intensify avoidance of smoking, the future text warnings should generate a more negative valence and arousal.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:07