STRUHÁR, Ivan. Posturálne zmeny pri nadváhe a obezite. Online. In PaedDr. Lubomír Král, PhD.; RNDr. Zdenka Krajčovičová, PhD.; RNDr. Vladimír Meluš, PhD. POHYBOVÁ AKTIVITA, ŠPORT A ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL. Trenčín: Fakulta zdravotníctva, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, 2013, s. 245-249. ISBN 978-80-8075-580-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Posturálne zmeny pri nadváhe a obezite
Název anglicky Postural chnages in overweight and obesity
Autoři STRUHÁR, Ivan (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Trenčín, POHYBOVÁ AKTIVITA, ŠPORT A ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL, od s. 245-249, 5 s. 2013.
Nakladatel Fakulta zdravotníctva, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00068376
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-8075-580-5
Klíčová slova anglicky obesity; body posture; postural stability
Štítky JS13-d031, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 25. 4. 2014 16:35.
Anotace
V práci sa zameriavame na vybrané dôsledky obezity prejavujúce sa na pohybovom systéme človeka. Uvedené skutočnosti považujeme za kľúčové pri návrhu riešení týkajúcich sa možnosti tvorby intervenčných programov v boji proti obezite. Udržanie dostatočnej motivácie jedinca s nadváhou, resp. obezitou je kľúčovým predpokladom redukcie hmotnosti. Pri morbídnej obezite býva v prvých týždňoch intervenčného programu pomerne značný úbytok váhy. Tieto zmeny súvisia a prejavia sa i na celkovom vonkajšom prejave človeka a to najmä na jeho držaní tela. Dochádza k zmene polohy a posunu ťažiska smerom vpred, mení sa rozloženie síl a tlaku na jednotlivé kĺby a kĺbové plochy. Pri súčasnom skrátení a oslabení svalovej zložky, tieto zmeny sa môžu prejaviť bolesťou. Považujeme za najlepší spôsob vyhnutiu sa tejto skutočnosti zaradiť pri intervenčnom programe kompenzačný program na zmiernenie týchto dôsledkov a elimináciu možnej príčiny ukončenia programu.
Anotace anglicky
In our work we focus on consequences of obesity. These changes are seen in human musculoskeletal system. The main aim of intervention programs is reduce body weight. The center of gravity in the human body lies approximately at the level of the second sacral vertebra in front. The center of gravity of the body is shifted forwards after losing body weight. This state can cause great deal of problems which are connected with a pain or back pain. We think that the best way how to avoid these problems is using of compensatory exercises as a part of intervention program.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0039, interní kód MUNázev: Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:45