DOLÁK, Jan. Museum Visitor - Our Addresse. Museologica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, 2013, Neuveden, č. 2, s. 4-7. ISSN 1805-4722.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Museum Visitor - Our Addresse
Název česky Návštěvník muzea - náš adresát
Autoři DOLÁK, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Museologica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2013, 1805-4722.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00068429
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky muzeologie; muzeum; návštěvník; výstava; komunikace
Klíčová slova anglicky museology; museum; visitor; exhibition; communication
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 28. 3. 2014 12:20.
Anotace
The paper deals with museum visitors from the museology point of view. In addition to attention given to the forms and ways of museums communication, equal attention should be given to its recipient. Museum visitors can be classified by different criteria. Visitor satisfaction is influenced by a whole range of factors, primarily the scenic design, the possibility to choose between group and individual visits, visitor - friendliness of the exhibition, etc. The personality of museum expert or guide in a museum may have a critical impact on the visitor s (un)acceptance of the exhibition. The effect a museum exhibition has is most often assessed by means of observing its visitors, making focused inquiries, questionnaire surveys and visitor interviews.
Anotace česky
Práce pojednává o návštěvnících muzea z muzeologického pohledu. Kromě forem a způsobů muzejní komunikace by navíc měla být stejná pozornost věnována také jejímu příjemci. Návštěvníci muzea mohou být klasifikováni na základě různých kritérií. Uspokojení návštěvníka je ovlivněno celou řadou faktorů, především scénografií, možností vybrat si mezi skupinou nebo individuální návštěvou, přívětivostí výstavy vůči návštěvníkovi atd. Osobnost odborníka daného muzea či průvodce v muzeu mohou mít kritický dopad na (ne)přijetí výstavy návštěvníkem. Účinek, který muzejní expozice má, je nejčastěji hodnocen pozorováním návštěvníků, dotazníky, anketami a rozhovory s návštěvníky.
Návaznosti
MSM0021622427, záměrNázev: Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku. Archeologický terénní a teoretický výzkum, využití přírodních věd, metodologie a informatika, ochrana kulturního dědictví
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku
VytisknoutZobrazeno: 29. 9. 2024 18:35