C 2013

Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů

KUMSTÁT, Michal and Luboš HRAZDIRA

Basic information

Original name

Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů

Name (in English)

Diet-Induced Thermogenesis: Comparison of Two Isocaloric Meal-Replacement Shakes

Authors

KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Luboš HRAZDIRA (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Brno, Problematika výživových zvyklostí I. p. 61-73, 13 pp. 2013

Publisher

Masarykova univerzita

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

30202 Endocrinology and metabolism

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14510/13:00068719

Organization unit

Faculty of Sports Studies

ISBN

978-80-210-6163-7

Keywords in English

Thermic effect of food; indirect calorimetry; proteins; carbohydrates.

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 25/4/2014 17:21, Mgr. Olga Krčmařová

Abstract

V originále

Cílem studie je zjistit rozdíly v dietou indukované termogenezi (DIT) mezi dvěma nápoji o různém složení: s převahou bílkovin a s převahou sacharidů (maltodextrinu). Jednoduché slepé studie se zúčastnilo pět mužů ve věku ~26 let, (BMI ~24,6). Každý z účastníků absolvoval dvě měření rozdělená do dvou dnů. V rámci jednoho měření byl nejprve stanoven klidový energetický výdej (REE), následně aplikován testovací pokrm a monitorován REE v postprandiální období. Ke stanovení REE a energetického výdeje v postprandiální období byla použita standardní metoda nepřímé kalorimetrie. Energetická densita obou testovacích jídel byla stanovena podle množství beztukové hmoty (7 kcal/kg/beztukové hmoty). Měření probíhalo v délce 180 min po příjmu testovacího jídla. Ke zjištění významnosti byl použit neparametrický Wilcoxonův párový test. U obou testovacích jídel došlo k okamžitému a trvajícímu zvýšení energetického výdeje nad REE. Celková hodnota DIT u vysoko-proteinového (HP) a vysoko-sacharidového (HC) nápoje v průběhu hodnocené periody dosáhla: ~51,8 kcal/180 min a ~32,13kcal/180 min (p = 0,14). Nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly v postprandiálním energetickém výdeji mezi HP (~0,29 kcal.min-1) a HC (~0,18 kcal.min-1) (p = 0,14). Zvýšený energetický výdej byl pozorován i po uplynutí 3 hodin. Zjištěná DIT u HP byla vyšší (~8,7 %) ve srovnání s HC (~5,4 %) (p=0,14). Složení stravy hraje zásadní roli v metabolických procesech. Zjistili jsme, že navýšení energetického výdeje nad klidové hodnoty je po příjmu bílkovin a maltodextrinu srovnatelné.

In English

The aim of this study is to evaluate the differences in diet-induced thermogenesis (DIT) between two liquid meal-replacement shakes of different macronutrient compositions: high protein (HP) and high carbohydrate (HC) meal. Five male subjects (~26 y, body mass index ~24,6 kg.m-2) completed the crossover, single-blind study. During two separate occasions (non-consecutive days) indirect calorimetry measurement was taken. Production of CO2, consumption of O2 and respiratory exchange ratio were monitored before and after ingestion of two isocaloric liquid meals with energy content of 7 kcal/kg per fat free weight. The postprandial period measurement lasted 180 min. Nonparametric statistics was used and value of 0.05 was accepted as the limit of significance. An immediate and persistent thermic effect was caused by the test meals. The total DIT calculated in HP and HC meals was: ~51,8 kcal/180 min and ~32,13 kcal/180 min, respectively (where p = 0,14). No statistically significant difference in postprandial energy expenditure between HP (~0,29 kcal.min-1) and HC (~0,18 kcal.min-1) meals was observed (where p = 0,14). Elevated values of energy expenditure did not return to the baseline after 3 hours. The DIT, expressed as percentage of energy consumed, averaged ~8,7 % for the HP meal, compared to ~5,4 % for the HC meal (where p = 0,14). Results indicate that the macronutrient composition plays a significant role in metabolic responses. It was concluded that an increment in the energy expenditure above the baseline after ingestion of either protein-like or maltodextrin-like test meals is comparable

Links

CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MU
Name: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Acronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, 2.4 Partnership and networks