KUMSTÁT, Michal and Luboš HRAZDIRA. Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů (Diet-Induced Thermogenesis: Comparison of Two Isocaloric Meal-Replacement Shakes). In Mgr. Jana Juříková, Ph.D. Problematika výživových zvyklostí I. Brno: Masarykova univerzita, 2013, p. 61-73. ISBN 978-80-210-6163-7.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů
Name (in English) Diet-Induced Thermogenesis: Comparison of Two Isocaloric Meal-Replacement Shakes
Authors KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Luboš HRAZDIRA (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Brno, Problematika výživových zvyklostí I. p. 61-73, 13 pp. 2013.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/00216224:14510/13:00068719
Organization unit Faculty of Sports Studies
ISBN 978-80-210-6163-7
Keywords in English Thermic effect of food; indirect calorimetry; proteins; carbohydrates.
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Olga Krčmařová, učo 112373. Changed: 25/4/2014 17:21.
Abstract
Cílem studie je zjistit rozdíly v dietou indukované termogenezi (DIT) mezi dvěma nápoji o různém složení: s převahou bílkovin a s převahou sacharidů (maltodextrinu). Jednoduché slepé studie se zúčastnilo pět mužů ve věku ~26 let, (BMI ~24,6). Každý z účastníků absolvoval dvě měření rozdělená do dvou dnů. V rámci jednoho měření byl nejprve stanoven klidový energetický výdej (REE), následně aplikován testovací pokrm a monitorován REE v postprandiální období. Ke stanovení REE a energetického výdeje v postprandiální období byla použita standardní metoda nepřímé kalorimetrie. Energetická densita obou testovacích jídel byla stanovena podle množství beztukové hmoty (7 kcal/kg/beztukové hmoty). Měření probíhalo v délce 180 min po příjmu testovacího jídla. Ke zjištění významnosti byl použit neparametrický Wilcoxonův párový test. U obou testovacích jídel došlo k okamžitému a trvajícímu zvýšení energetického výdeje nad REE. Celková hodnota DIT u vysoko-proteinového (HP) a vysoko-sacharidového (HC) nápoje v průběhu hodnocené periody dosáhla: ~51,8 kcal/180 min a ~32,13kcal/180 min (p = 0,14). Nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly v postprandiálním energetickém výdeji mezi HP (~0,29 kcal.min-1) a HC (~0,18 kcal.min-1) (p = 0,14). Zvýšený energetický výdej byl pozorován i po uplynutí 3 hodin. Zjištěná DIT u HP byla vyšší (~8,7 %) ve srovnání s HC (~5,4 %) (p=0,14). Složení stravy hraje zásadní roli v metabolických procesech. Zjistili jsme, že navýšení energetického výdeje nad klidové hodnoty je po příjmu bílkovin a maltodextrinu srovnatelné.
Abstract (in English)
The aim of this study is to evaluate the differences in diet-induced thermogenesis (DIT) between two liquid meal-replacement shakes of different macronutrient compositions: high protein (HP) and high carbohydrate (HC) meal. Five male subjects (~26 y, body mass index ~24,6 kg.m-2) completed the crossover, single-blind study. During two separate occasions (non-consecutive days) indirect calorimetry measurement was taken. Production of CO2, consumption of O2 and respiratory exchange ratio were monitored before and after ingestion of two isocaloric liquid meals with energy content of 7 kcal/kg per fat free weight. The postprandial period measurement lasted 180 min. Nonparametric statistics was used and value of 0.05 was accepted as the limit of significance. An immediate and persistent thermic effect was caused by the test meals. The total DIT calculated in HP and HC meals was: ~51,8 kcal/180 min and ~32,13 kcal/180 min, respectively (where p = 0,14). No statistically significant difference in postprandial energy expenditure between HP (~0,29 kcal.min-1) and HC (~0,18 kcal.min-1) meals was observed (where p = 0,14). Elevated values of energy expenditure did not return to the baseline after 3 hours. The DIT, expressed as percentage of energy consumed, averaged ~8,7 % for the HP meal, compared to ~5,4 % for the HC meal (where p = 0,14). Results indicate that the macronutrient composition plays a significant role in metabolic responses. It was concluded that an increment in the energy expenditure above the baseline after ingestion of either protein-like or maltodextrin-like test meals is comparable
Links
CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MUName: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Acronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, 2.4 Partnership and networks
PrintDisplayed: 16/7/2024 11:19