VIDO, Roman a Antonín PALEČEK. Reproduction of traditional religiosity in the Czech Republic: A call for comparative research in post-communist Europe. In 32nd ISSR Conference "Rethinking Community. Religious Continuities and Mutations in Late Modernity". 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Reproduction of traditional religiosity in the Czech Republic: A call for comparative research in post-communist Europe
Název česky Reprodukce tradiční religiozity v České republice: výzva ke komparativnímu výzkumu v postkomunistické Evropě
Autoři VIDO, Roman a Antonín PALEČEK.
Vydání 32nd ISSR Conference "Rethinking Community. Religious Continuities and Mutations in Late Modernity" 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky tradiční religiozita; generace; reprodukce; transmise; sekularizace; Česká republika
Klíčová slova anglicky traditional religiosity; generation; reproduction; transmission; secularization; Czech republic
Změnil Změnil: PhDr. Roman Vido, Ph.D., učo 12150. Změněno: 11. 12. 2014 09:15.
Anotace
The paper focuses on patterns of religious reproduction in the Czech Republic and analyzes them in the context of the (post-)Communist region in the post-1945 period. We start with the basic claim formulated by the secularization thesis concerning the close relationship between modernization (in its multidimensionality) and societal secularization. We also believe that social significance of religion as a cultural phenomenon in a society depends principally on its success in intra-generational and inter-generational reproduction in time. Our main focus is the Czech Republic as one of the most secularized countries in contemporary Europe. We seek to analyse and suggest possible explanations for this fact. Our analysis presented here is based on empirical data from International Social Survey Programme 2008.
Anotace česky
Příspěvek se zaměřuje na vzorce náboženské reprodukce v České republice a analyzuje je v kontextu postkomunistického regionu v poválečné periodě. Vycházíme ze základní teze formulované sekularizační teorií, jež se týká úzkého vztahu mezi modernizací a societální sekularizací. Současně sdílíme přesvědčení, že společenský význam náboženství jako kulturního jevu ve společnosti závisí principiálně na úspěšnosti jeho inter-generační a intra-generační reprodukce v čase. Náš zájem se soustředí na Českou republiku jako na jednu z nejsekularizovanějších zemí v současné Evropě. Ve své analýze se snažíme naznačit možné vysvětlení této skutečnosti. Opíráme se přitom o empirická data z International Social Survey Programme 2008.
VytisknoutZobrazeno: 31. 8. 2024 11:10