VASMANSKÁ, Soňa a Andrea POKORNÁ. Názory mužů na možnosti moderní antikoncepce. Ošetrovateľský obzor : odborný časopis Ministerstva zdravotníctva SR a Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Bratislava: Herba, roč. 10, 1-2, s. 7-12. ISSN 1336-5606. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Názory mužů na možnosti moderní antikoncepce
Název anglicky Men´s opinions of a modern contraception and it´s possibilitties
Autoři VASMANSKÁ, Soňa (203 Česká republika, garant, domácí) a Andrea POKORNÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ošetrovateľský obzor : odborný časopis Ministerstva zdravotníctva SR a Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, Bratislava, Herba, 2013, 1336-5606.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00068828
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Antikoncepce; plánované rodičovství; vědomosti; žádoucí a nežádoucí účinky
Klíčová slova anglicky contraception; family planning; knowledge ecpected and unecpected drug action
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 15. 10. 2014 11:52.
Anotace
Východisko: Příspěvek se zabývá problematikou moderní antikoncepce se zaměřením na názory českého a belgického muže k antikoncepci. Dále přináší srovnání rozdílů ve vědomostech a celkové orientaci v problematice antikoncepce u vzorku mužské populace obou zemí. Soubor: Šetření bylo zaměřeno na Širokou mužskou veřejnost, na dvě cílové populace respondentů: vzorek populace česlých a belgických mužů. Celkový počet respondentů 88 (ČR - 50, Belgie - 38). Metodika: Studie úrovně obecného povědomí o moderní antikoncepci bv/a provedena kvantitativní metodou dotazníkovým šetřením u oslovených respondentů v ČR a Belgii. Výsledky: Z průzkumu je zřejmé, že vědomosti a úroveň informovanosti českých a belgických mužů v problematice antikoncepce jsou nedostatečné a rozdíly v úrovni informovanosti u části mužské populace zmiňovaných zemí nejsou velké. Hlavní rozdíl byl deklarován v míře zapojení mužů a participaci při rozhodování o užité antikoncepční metodě a v uváděných zdrojích informací ve sledovaných vzorcích mužské populace. Muži z Belgie uváděli jako nejčastější zdroj informací o antikoncepci literaturu. Muži z ČR uváděli svou partnerku jako zdroj informací. Čeští muži deklarovali větši tendenci se antikoncepcí a jejími možnostmi využití zabývat, ve srovnání s muži z Belgie. Závěr: Z výsledků průzkumu vyplynuly rozdíly v postojích, vědomostech a celkové orientaci v problematice antikoncepce u českých a belgických mužů. Domníváme se, že je velice důležité, aby byly poskytovány komplexní a aktuální informace o možnostech antikoncepce ženám i mužům produktivního věku a zejména dospívajícím s ohledem na možnost plánovaného rodičovství.
Anotace anglicky
Abstract: This article deals with modern contraception focused on the attitudes of Czech and Belgian man to contraception. Article also compares difference in knowledge and overall awareness about contraception within male population in both countries. Data set: Survey was focused on male population in Czech Republic and Belgium. Overall number of respondents was 88 (Czech Rep. - 50, Belgium - 38). Methodology: Research of the overall awareness about modern contraception was conducted quantitatively in the form of survey addressed to respondents in the Czech Republic and Belgium. Results: This research shows fact, that knowledge and overall awareness of Czech and Belgian men in the issue of contraception is not sufficient enough and there is no significant difference in the awareness about this area within male population in both mentioned countries. The main difference was declared at the level of involvement and participation of man in decision-making related to contraceptive method used and also sources of information reported in the studied samples of the male population. Belgians reported literature as the most common source of information. Czech man reported their partner as a source of information. Czech men in comparison with the Belgians declared their higher tendency to deal with contraception and its possible uses. Conclusion: The result of the survey showed differences in attitudes, knowledge and overall understanding of the problems of contraception by Czech and Belgian men. We believe it is very important to provide comprehensive and current information on contraceptive choices available to women and men in productive age, and especially adolescents with regard to the possibility of a planned parenthood.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 13:30