Informační systém MU
TAUCHEN, Jaromír. Zásahy do vlastnického práva v Protektorátu Čechy a Morava. In Tauchen, J., Schelle, K. (eds.). Odraz německého národního socialismu ve třicátých letech v Československu a ve státech střední Evropy. Ostrava: KEY Publishing, 2013, s. 221-230. ISBN 978-80-7418-181-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zásahy do vlastnického práva v Protektorátu Čechy a Morava
Název česky Zásahy do vlastnického práva v Protektorátu Čechy a Morava
Název anglicky Interventions into Property Rights in the Protectorate of Bohemia and Moravia
Autoři TAUCHEN, Jaromír (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Ostrava, Odraz německého národního socialismu ve třicátých letech v Československu a ve státech střední Evropy, od s. 221-230, 10 s. 2013.
Nakladatel KEY Publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00068862
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7418-181-8
Klíčová slova česky Protektorát Čechy a Morava; vlastnické právo; zásahy; národní socialismus
Klíčová slova anglicky Protectorate Bohemia and Moravia; proprety law; intervention; national socialism
Štítky nacismus, národní socialismus, protektorát čechy a morava, rivok, vlastnické právo
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 4. 2014 16:14.
Anotace
Každý totalitní režim se vyznačuje tím, že nerespektuje základní lidská práva a svobody, mezi které náleží beze sporu i právo vlastnické. Ne jinak tomu bylo i v případě národního socialismu v Německu a v dalších evropských zemích, které nacisté anektovali a do jejichž autonomních právních řádů zavedli principy nacistického práva. Účelem tohoto příspěvku je poukázat na zásahy, které byly provedeny do vlastnického práva v období Protektorátu Čechy a Morava (1939 – 1945). V některých případech byla omezení vlastnického práva pouze nevýznamná, avšak v řadě dalších případů bylo do vlastnického práva zasahováno tím nejhrubším způsobem, a to konfiskací majetku. Vrchol pak představovalo omezení dispozic s majetkem vlastněným židovským obyvatelstvem a poté jeho arizací.
Anotace anglicky
Every totalitarian regime is characterized by failing to respect basic human rights and freedom which undoubtedly includes the property right. There was no difference in the case of National Socialism in Germany and in other European countries which were annexed by Nazis and the principles of Nazi law was implemented to the autonomous jurisdictions. The purpose of this paper is to highlight the interventions that have been made in property law in the Protectorate of Bohemia and Moravia (1939-1945). In some cases, the limitation of property rights was only insignificant, but in many other cases the interventions were very strong and rough, namely confiscation of property. The peak of this measure was presented by limitation of dispositions of property owned by the Jewish population and then its aryanization.
Zobrazeno: 30. 4. 2024 15:07