FRAŇKOVÁ, Eva a Naděžda JOHANISOVÁ. Udržitelný nerůst. Nový zastřešující koncept v environmentální argumentaci? Sociální studia. Brno: Fakulta sociálních studií MU v Brně, roč. 10, č. 1, s. 13-34. ISSN 1214-813X. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Udržitelný nerůst. Nový zastřešující koncept v environmentální argumentaci?
Název anglicky Sustainable Degrowth: An Emerging Key Concept in Environmental Argumentation?
Autoři FRAŇKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí) a Naděžda JOHANISOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sociální studia, Brno, Fakulta sociálních studií MU v Brně, 2013, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/13:00068991
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky sustainable degrowth; sustainable development; key concepts in environmental argumentation; radical environmental movement
Změnil Změnila: RNDr. Naděžda Vlašín Johanisová, Ph.D., učo 38023. Změněno: 12. 5. 2014 08:36.
Anotace
Přes dvacet let trvající dominance pojmu udržitelného rozvoje v environmentální argumentaci vedla podle mnoha autorů k devalvaci jeho významového obsahu a ztrátě jeho schopnosti motivovat potřebnou změnu chování na úrovni jednotlivců i celé společnosti. O oživení radikálního étosu se pokouší koncept udržitelného nerůstu (sustainable degrowth), který získává váhu v rámci eko-sociálního hnutí i akademické debaty v posledním desetiletí. Udržitelný nerůst můžeme definovat jako demokratický, sociálně spravedlivý a environmentálně přínosný proces postupného snižování objemu produkce a spotřeby, které přispívá k lidské spokojenosti. Nerůstová argumentace vychází z širokého spektra myšlenkových zdrojů včetně environmentální etiky, ekologické ekonomie či kritiky rozvoje. Hnutí nerůstu se vyvíjelo po roce 2000 ve své aktivistické i akademické formě zejména ve Francii, Itálii a Španělsku, v menším rozsahu pak v mnoha dalších zemích. Svým apelem na celospolečenskou změnu se nerůst liší od konceptů dobrovolné skromnosti či tzv. downshiftingu, a může být interpretován jako přechodná fáze k tzv. ekonomice ustáleného stavu. Jedním z klíčových argumentů nerůstového hnutí je kritika ekonomismu a depolitizace veřejného prostoru. Otevřenou otázkou zůstává, co by mělo současný, na ekonomicko-růstové logice založený, systém nahradit.
Anotace anglicky
The twenty-year-long dominance of the sustainable development concept in environmental argumentation has, according to many authors, devalued its contents and led to a loss of its capacity to motivate needed changes in the behaviour of both individuals and whole societies. The concept of sustainable degrowth, which has gained increasing prominence in the last decade within both the ecosocial movement and the academic debate, can be seen as an attempt to resurrect a radical environmental ethos. Sustainable degrowth can be defined as a democratic, equitable and environmentally beneficial process of gradually decreasing the volume of production and consumption, the goal of which is to improve human wellbeing. Degrowth argumentation springs from a wide spectrum of intellectual sources including environmental ethics, ecological economics and critical approaches in development theory. Both the activist and the academic wings of the degrowth movement have developed since 2000 predominantly in France, Italy and Spain, and to a lesser degree in many other countries. The degrowth concept differs from voluntary simplicity or downshifting by its call for systemic social change and can be interpreted as an intermediate stage leading to a steady-state economy. A key argument of the degrowth movement is criticism of mainstream economic fundamentalism and of the de-politicization of public space. How to achieve this alternative to the current system (which is based on the logic of economic growth) remains an open question.
Návaznosti
MUNI/A/0788/2011, interní kód MUNázev: Environmentální aspekty životního způsobu III (Akronym: ENVIŽIV III)
Investor: Masarykova univerzita, Environmentální aspekty životního způsobu III, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 13:57