HETTENBERGEROVÁ, Eva, Michal HÁJEK, David ZELENÝ, Jana JIROUŠKOVÁ a Eva MIKULÁŠKOVÁ. Changes in species richness and species composition of vascular plants and bryophytes along a moisture gradient. Preslia : časopis české botanické společnosti. Praha: Česká botanická společnost, roč. 85, č. 3, s. 369-388. ISSN 0032-7786. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Changes in species richness and species composition of vascular plants and bryophytes along a moisture gradient
Název česky Změny druhové bohatosti a druhového složení cévnatých rostlin a mechorostů podél vlhkostního gradientu
Autoři HETTENBERGEROVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí), Michal HÁJEK (203 Česká republika, domácí), David ZELENÝ (203 Česká republika, domácí), Jana JIROUŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Eva MIKULÁŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Preslia : časopis české botanické společnosti, Praha, Česká botanická společnost, 2013, 0032-7786.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.778
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00069067
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000325118300009
Klíčová slova česky druhová bohatost; vlhkost; rostliny
Klíčová slova anglicky species richness; moisture; plants
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Michal Hájek, Ph.D., učo 16868. Změněno: 16. 2. 2018 14:43.
Anotace
The trend in the number of species of vascular plants along the moisture gradient was unimodal with the optimum skewed towards lower moisture values. This response was not caused by an edge effect alone. The correlations between species richness and productivity (positive) and soil calcium (negative) differed from most of those reported in the literature, which suggests that the observed relationship between species richness and moisture was probably not greatly confounded by these factors. Species richness correlated negatively and the percentage of endangered species positively with the N:P biomass ratio, which is in accordance with other published results, but their correlations with moisture were stronger. For bryophytes, species richness linearly decreased towards the dry plots and did not correlate with any of the nutrients measured.
Anotace česky
Podél vlhkostního gradientu vykazoval počet druhů cévnatých rostlin unimodální odpověď s optimem posunutým do sucha. Tento výsledek nebyl zapříčiněn jen vlivem okrajového efektu. Korelace mezi počtem druhů a produktivitou (pozitivní) a vápníkem v půdě (negativní) se lišily od většiny výsledků uváděných v literatuře, což ukazuje, že vztah mezi vlhkostí a druhovou bohatostí pravděpodobně nebyl v našem datovém souboru těmito faktory ovlivněn. V případě korelací s poměrem N:P v biomase, který indikuje úroveň limitace produktivity přístupností fosforu, jsme v souladu s jinými studiemi zjistili negativní vztah k celkovému počtu druhů a pozitivní vztah k zastoupení ohrožených druhů; vlhkost půdy však s těmito proměnnými korelovala silněji. Druhová bohatost mechorostů lineárně klesala směrem k suchým loukám a nekorelovala s žádnými měřenými prvky.
Návaznosti
MUNI/A/0757/2012, interní kód MUNázev: Diverzita, ekologie, biogeografie a evoluce flóry a vegetace a jejich vztahy k jiným taxonomickým skupinám (Akronym: DEBEF)
Investor: Masarykova univerzita, Diverzita, ekologie, biogeografie a evoluce flóry a vegetace a jejich vztahy k jiným taxonomickým skupinám, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 16:37