HERMAN, Lukáš. Možnosti 3D vizualizace prostorových dat ve webovém prohlížeči. In 20. kartografická konference. ISBN 978-80-263-0508-8. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti 3D vizualizace prostorových dat ve webovém prohlížeči
Název česky Možnosti 3D vizualizace prostorových dat ve webovém prohlížeči
Název anglicky Possibilities of 3D spatial data visualization in a web browser
Autoři HERMAN, Lukáš.
Vydání 20. kartografická konference, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Sborník abstraktů a příspěvků
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-263-0508-8
Klíčová slova česky 3D vizualizace; kartografická vizualizace; webová kartografie; X3DOM; Google Earth; JavaScript
Klíčová slova anglicky 3D visualization; cartographic visualization; web cartography; X3DOM; Google Earth; JavaScript
Změnil Změnil: RNDr. Lukáš Herman, Ph.D., učo 222752. Změněno: 18. 9. 2013 10:57.
Anotace
Díky vývoji webových technologií v posledních letech se 3D kartografická vizualizace neuplatňuje jen ve spojení s nákladným desktopovým softwarem. 3D prostorová data lze zobrazovat přímo ve webových prohlížečích s využitím otevřených programových knihoven, založených na jazyce JavaScript a WebGL. Pomocí těchto technologií lze v internetovém prohlížeči zobrazovat 3D kartogramy a kartodiagramy, virtuální glóby nebo modely krajiny a měst. Pro jednotlivé typy vizualizace prostorových dat byly vytvořeny ukázky pomocí knihovny X3DOM. X3DOM využívá pro uložení 3D dat otevřený formát X3D (eXtensible 3D). V příspěvku jsou popsány možnosti tvorby X3D souborů pomocí aplikací pro zpracování počítačové grafiky i GIS programů, a to jak komerčních tak volně dostupných. Data transformované do X3D lze dále obohacovat o interaktivní funkce implementované v jazyce JavaScript. V závěru jsou diskutovány přednosti a nevýhody 3D vizualizací vytvořených pomocí X3DOM. Rovněž bylo provedeno srovnání X3DOM s prostředím GoogleEarth.
Anotace anglicky
Thanks to the development of web technologies in recent years, 3D cartographic visualization is not applied only in combination with expensive desktop software. 3D spatial data can be displayed directly in web browsers using open libraries, which are based on JavaScript language and WebGL. These technologies allow you to display directly in the web browser 3D choropleth and diagram maps, virtual globes, as well as models of landscapes and cities. For each type of spatial data visualization has been created an example using the X3DOM library. X3DOM utilizes to store 3D data open format X3D (eXtensible 3D). This paper also describes the procedures of constructing X3D files using computer graphics software and GIS programs, both commercial and free available. Data transformed into X3D can be enriched about interactive functions implemented in JavaScript. Advantages and disadvantages of 3D visualizations created by means of X3DOM are discussed in the conclusion. It was also drawn a comparison between X3DOM and GoogleEarth.
Návaznosti
MUNI/A/0902/2012, interní kód MUNázev: Globální environmentální změny v krajinné sféře Země a jejich dopady (Akronym: GlobE)
Investor: Masarykova univerzita, Globální environmentální změny v krajinné sféře Země a jejich dopady, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:37