Detailed Information on Publication Record
2013
Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí
PROCHÁZKOVÁ, Lenka and Barbora KOSTIHOVÁBasic information
Original name
Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí
Name in Czech
Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí
Name (in English)
Adolescent nutrititon focusing on the school environment
Authors
PROCHÁZKOVÁ, Lenka (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Barbora KOSTIHOVÁ (203 Czech Republic)
Edition
Brno, Současné trendy výchovy ke zdraví, p. 193-200, 8 pp. 2013
Publisher
Masarykova univerzita
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50300 5.3 Education
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/00216224:14410/13:00069304
Organization unit
Faculty of Education
ISBN
978-80-210-6316-7
Keywords (in Czech)
školní stravování; zdravá výživa; svačina; pitný režim; školní jídelna;
Keywords in English
school boarding; healthy nutrition; snack; drinking mode; school canteen;
Změněno: 25/3/2014 14:52, PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D.
V originále
Strava dětí je dnes z velké části ovlivněna zejména reklamami a modernizací doby vůbec. Zhoršující se tendence stravování dětí a zlepšující se moderní technologie se staly výzvou, a to ve směru nabídky zdravé svačiny s optimálními výživovými dávkami. Příspěvek popisuje výsledky výzkumné sondy, která zjišťovala výživové návyky žáků v rámci snídaně, dopoledních svačin a též obědů ve školní jídelně. Kvantitativní výzkumné šetření bylo doplněno o rozhovory s vedoucími školních jídelen.
In English
The diet of children today is largely influenced by the particular advertising and upgrading of all time. Declining trend in food for children and improving modern technology has become a challenge, in the direction of supply of healthy snacks with optimal nutritional benefits. This paper describes research results of the probe, which examined the nutritional habits of students in the breakfast, morning snacks and lunch also in the school cafeteria. The quantitative survey was supplemented by interviews with managers of school canteens.