D 2013

Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí

PROCHÁZKOVÁ, Lenka and Barbora KOSTIHOVÁ

Basic information

Original name

Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí

Name in Czech

Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí

Name (in English)

Adolescent nutrititon focusing on the school environment

Authors

PROCHÁZKOVÁ, Lenka (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Barbora KOSTIHOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Brno, Současné trendy výchovy ke zdraví, p. 193-200, 8 pp. 2013

Publisher

Masarykova univerzita

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

50300 5.3 Education

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14410/13:00069304

Organization unit

Faculty of Education

ISBN

978-80-210-6316-7

Keywords (in Czech)

školní stravování; zdravá výživa; svačina; pitný režim; školní jídelna;

Keywords in English

school boarding; healthy nutrition; snack; drinking mode; school canteen;
Změněno: 25/3/2014 14:52, PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D.

Abstract

V originále

Strava dětí je dnes z velké části ovlivněna zejména reklamami a modernizací doby vůbec. Zhoršující se tendence stravování dětí a zlepšující se moderní technologie se staly výzvou, a to ve směru nabídky zdravé svačiny s optimálními výživovými dávkami. Příspěvek popisuje výsledky výzkumné sondy, která zjišťovala výživové návyky žáků v rámci snídaně, dopoledních svačin a též obědů ve školní jídelně. Kvantitativní výzkumné šetření bylo doplněno o rozhovory s vedoucími školních jídelen.

In English

The diet of children today is largely influenced by the particular advertising and upgrading of all time. Declining trend in food for children and improving modern technology has become a challenge, in the direction of supply of healthy snacks with optimal nutritional benefits. This paper describes research results of the probe, which examined the nutritional habits of students in the breakfast, morning snacks and lunch also in the school cafeteria. The quantitative survey was supplemented by interviews with managers of school canteens.